"Мене зазомбували. Сказали, що здадуть у психлікарню". У Київській області виявили жінку, яка 16 років провела у трудовому рабстві

Ширякіна розповіла, як її карали "за невиконання норми"
Скріншот: Gazeta UA / YouTube

52-річна Олена Ширякіна розповіла, що її колишня подруга Ірина Ємчук насильно тримала її на дачі в селі Черевки Київської області.

У селі Черевки Київської області сім'я Ємчуків протягом 16 років тримала в рабстві свою знайому, колишню перекладачку Олену Ширякіну. Про це пише Gazeta.ua.

За словами жінки, її примушували працювати на городі й доглядати за подвір′ям.

7 серпня жінку з дачі Ємчуків вивезла голова сільради Наталія Леміш. Ширякіну відвезли до районної лікарні, де лікарі рятували її від зневоднення й виснаження.

11 серпня по жінку приїхав брат, який уважав, що Олена нелегально працює в Іспанії.

Як розповіла звільнена, Ірина Ємчук була її сусідкою і подругою в Києві. Вона запропонувала перекладачці, яка потребувала житла, варіант із працевлаштуванням в Іспанії, забравши в неї аванс $9 тис.

Поки вирішували питання з візою, Олена жила на дачі Ємчуків і допомагала їм по господарству. У візі жінці відмовили. Однак подруга не поспішала відмовлятись від послуг Ширякіної.

"Із часом обсяг робіт усе збільшувався і збільшувався з різних причин. Там більше перців посадили, там – помідорів і огірків. А мені кажуть, що ніби все вирішується питання, щоб я могла виїхати на заробітки", – розповіла Олена.

Вона зізналася, що дурила батьків, брата й сина, кажучи їм по телефону, ніби телефонує з Європи.

"Аркадіївна (Ірина Ємчук."ГОРДОН") раз за разом лупила мене. Давала потиличники, розповідаючи, що я така-сяка. А я відповідала: "Мене рідна мама не била, а ви б'єте". А вона: "Тому що ти вічно не так робиш, як я тобі кажу", – розповіла жінка.

За її словами, Ємчук володіє методами психологічного впливу.

"Вона організувала мою ізоляцію. У неї освіта медика, біолога і психолога. Вона отримувала задоволення від того, що робила зі мною. Приходила, била і так розряджалася. Я її про себе називала фашисткою, вона в мене асоціювалася з Барбарою із серіалу "17 миттєвостей весни", – продовжила Ширякіна.

Відео: Gazeta UA / YouTube

Коли сусідка з головою сільради прийшли до Ємчуків, Олена жила в сараї. З'ясувалося, що таким чином господиня покарала її за "невиконання трудової норми".

"Я лежала на матраці, коли відкрилися двері. На порозі стояли голова сільради Наталія і сусідка Тетяна. Голова каже: "Олено, я допоможу". А я не хочу вставати, бо мене запевнили і зазомбували. Казали, тільки-но вийду за хвіртку – мене здадуть у психлікарню. Але серце підказувало: вони друзі, треба йти", – зізналася рабиня.

За відомостями видання, поліція Київської області розпочала кримінальне провадження стосовно Ємчуків за позбавлення людини свободи проти її волі.