На складах у Калинівці триває поодинока детонація боєприпасів – ДСНС

На складах і досі вибухають боєприпаси
Фото: ЕРА

На території арсеналу Міноборони у Вінницькій області відкритих осередків горіння немає, повідомляє Держслужба із НС.

Уранці 2 жовтня на складах Міністерства оборони України у Калинівці Вінницької області триває поодинока детонація боєприпасів. Про це повідомляє Державна служба з надзвичайних ситуацій.

У відомстві уточнили, що на території арсеналу відкритих осередків горіння немає.

Піротехніки обстежили на наявність вибухонебезпечних предметів 12,6 тис. га території.

Останній випадок вибухів на арсеналі стався ввечері 26 вересня: на складах Збройних сил України в Калинівці під Вінницею почали вибухати снаряди. На складі було 83 тис. тонн боєприпасів. Евакуювали 30 тис. місцевих жителів, у зоні вибухів перекрили повітряний простір і змінили графік руху поїздів. Постраждало двоє людей, ніхто не загинув.

За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, НП сталася через "зовнішню причину". Військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом диверсії. Позаштатний радник президента, помічник міністра оборони Юрій Бірюков припустив, що для атаки використовували безпілотний літальний апарат.

28 вересня головний військовий прокурор Анатолій Матіос зазначив, що слідство не має даних про диверсійні групи та безпілотник. За його словами, арсенал у Калинівці охороняли люди з "поганим зором і найменшою мотивацією". Прокурор оцінив утрати як "страшні сотні мільярдів гривень".

Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що слідство розглядає кілька версій вибухів на складах боєприпасів у Калинівці Вінницької області.