На території складу боєприпасів біля Ічні тривають вибухи, ДСНС готує пожежні поїзди й авіацію

Над зоною пожежі біля Ічні закрито повітряний простір у радіусі 30 км
Фото: Міністерство оборони України / Facebook

Рятувальники розпочнуть ліквідацію наслідків НП на складі боєприпасів у Чернігівській області після зменшення інтенсивності вибухів, повідомили вранці 10 жовтня в Державній службі з надзвичайних ситуацій.

Станом на 7.00 10 жовтня в Чернігівській області на території складу боєприпасів у Ічнянському районі чути вибухи різної інтенсивності, інформує прес-центр Державної служби з надзвичайних ситуацій.

"На випадок ускладнення оперативної обстановки створено резерв ДСНС чисельністю 109 осіб та 23 одиниці пожежної техніки, приведено в готовність два пожежні літаки, медичні літак і вертоліт", – ідеться в повідомленні.

У відомстві зауважують, що рятувальники ліквідували п'ять пожеж за межами арсеналу, які виникли внаслідок влучання боєприпасів.

"На даний час на території військового складу спостерігаються вибухи різної інтенсивності. У резерві знаходяться сім пожежних потягів на залізничних станціях Прилуки, Конотоп, Ніжин, Київ-Пасажирський, Дарниця, Полтава і Кагамлицька. Після зменшення інтенсивності вибухів сили і засоби ДСНС розпочнуть виконання заходів із ліквідації надзвичайної ситуації", – додали у ДСНС.

У ніч на 9 жовтня в районі селища Дружба Ічнянського району Чернігівської області почали вибухати боєприпаси на території 6-го арсеналу Міністерства оборони України. Станом на сьому ранку того дня щосекунди ставалося два-три вибухи. Пізніше інтенсивність вибухів зменшилася.

За даними ДСНС, з імовірної зони ураження евакуювали понад 12 тис. осіб.

Над зоною пожежі закрито повітряний простір у радіусі 30 км. Рух залізничного та автомобільного транспорту зупинено.

Військова прокуратура Центрального регіону України відкрила кримінальне провадження за ч. 3 ст. 425 (недбале ставлення військової службової особи до служби, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану) Кримінального кодексу України. Служба безпеки України не відкидає диверсії.

За даними Чернігівської обласної держадміністрації, станом на 8.00 63 людини з Ічні звернулися до лікарні через погане самопочуттям унаслідок вибухів на арсеналі.