"У жодному разі не перезавантажувати заражений комп'ютер". СБУ опублікувала рекомендації через атаку вірусу Petya

СБУ склала перелік порад для боротьби з Petya
Фото: Служба безпеки України / Facebook

Вірус Petya активується і шифрує файли під час перезавантаження комп'ютера, повідомили фахівці української спецслужби.

Служба безпеки України оприлюднила у Facebook рекомендації керівникам і співробітникам компаній через масове розповсюдження комп'ютерного вірусу Petya.A.

Головна порада – не перезавантажувати комп'ютер, який зазнав або міг стати об'єктом зараження.

"Якщо комп'ютер включений і працює нормально, але ви підозрюєте, що він може бути заражений, ні в якому разі не перезавантажуйте його (якщо ПК уже постраждав – також не перезавантажуйте його). Вірус спрацьовує при перезавантаженні і зашифровує всі файли, які містяться на комп'ютері. Збережіть усі файли, які найбільш цінні, на окремий, не підключений до комп'ютера носій, а в ідеалі – резервну копію разом з операційною системою", – розповіли в СБУ.

Як з'ясували фахівці, для ідентифікації "вірусу-здирника" необхідно завершити всі локальні завдання і перевірити наявність файлу: C:\Windows\perfc.dat.

СБУ радить установити актуальні патчі для системи Windows і користуватися антивірусом Eset.

Також рекомендують не відкривати електронних листів із незнайомих адрес, уточнювати у відправників факт написання підозрілого листа і зробити резервні копії всіх важливих файлів.

В Україні 27 червня зафіксовано масштабну кібератаку, "вірус-здирник" паралізував роботу комп'ютерних мереж у банках, ЗМІ, торгових організаціях тощо.

Назва вірусу, який шифрує файли на жорсткому диску всіх комп'ютерів у зараженій мережі, – Petya.A.

У СБУ заявляли, що для атаки було використано нову версію цього "вірусу-здирника".