Пашинський заявив, що в арсенала в Калинівці не було "фактичної" охорони

Пашинський заявив, що охорону знято начальником Генштабу ЗСУ
Фото: nfront.org.ua

У 2017 році начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко своєю директивою зняв охорону зі складів і арсеналів, заявив голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, нардеп від "Народного фронту" Сергій Пашинський.

Охорони біля складів боєприпасів у Калинівці Вінницької області фактично не було. Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, народний депутат від "Народного фронту" Сергій Пашинський, повідомляють на сайті партії.

"Тільки в цьому році Калинівку перевіряли тричі: один раз комісія Адміністрації Президента і два рази спільна комісія Міноборони і Генштабу. Близько 50 осіб неодноразово виїжджали в Калинівку, щось там підписували. Це при тому, що охорони фактичної в Калинівці не було взагалі. Тому що своєю директивою 2017 року начальник Генерального штабу зняв охорону складів і арсеналів. Є така директива", – сказав він.

Зазначають, що на арсенал у Калинівці з держбюджету у 2017 році виділили понад 25,5 млн грн.

Сьогодні комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони вирішив звернутися до президента України Петра Порошенка щодо звільнення Муженка з посади, яку він обіймає.

Увечері 26 вересня на арсеналі Збройних сил України у Калинівці під Вінницею почали вибухати снаряди. На складі було 83 тис. тонн боєприпасів.

Після цього евакуювали 30 тис. місцевих жителів, усі вони пізніше повернулися додому. У зоні вибухів перекрили повітряний простір і змінили графік руху поїздів. Постраждало двоє людей, ніхто не загинув.

Станом на ранок 4 жовтня відкритих осередків горіння і вибухів боєприпасів на території складу не спостерігають.

Учора генеральний прокурор Юрій Луценко назвав диверсію основною версією слідства.