Поліція в Запорізькій області припинила роботу "ребцентрів", де насильно утримували 80 осіб

Поліція: Родичі платили зловмисникам на банківські картки по 8 тис. грн
Фото: npu.gov.ua

За фактом функціонування в Запорізькій області незаконних реабілітаційних центрів закритого типу для нарко- або алкозалежних поліція відкрила кримінальне провадження за статтею про незаконне позбавлення волі.

Правоохоронці припинили діяльність незаконних реабілітаційних центрів закритого типу для нарко- або алкозалежних у Запорізькій області, де зловмисники силоміць утримували 80 осіб, повідомила 22 травня прес-служба обласної поліції.

22 травня правоохоронці провели шість одночасних обшуків у місцях незаконного утримування людей.

"Зловмисники організували злочинну діяльність із метою отримання прибутку від родичів осіб, які мали нарко- та алкозалежність, а також від родичів літніх людей, які через вік і хвороби не здатні розуміти, що відбувається. Організатори в Запоріжжі та Запорізькому районі орендували приватні будинки, у яких утримували близько 80 осіб різного віку та статі", – ідеться в повідомленні.

Правоохоронці встановили, що цей центр не є лікарським закладом, у ньому не було медичних працівників.

"Лікуванням "пацієнтів" ніхто не займався, їх незаконно позбавляли волі та утримували в неналежних, антисанітарних умовах, без повноцінного харчування, належного медичного обстеження та спостереження, давали медичні препарати, не маючи відповідного дозволу. Кожен будинок був огороджений великим парканом, у наявності – сигналізація, на вікнах – заварені ґрати, ключі від вхідних дверей знаходилися виключно в охоронців реабілітаційних центрів, охороняли їх цілодобово. Особи, які проходили "реабілітацію", не мали права залишати навіть територію будинку. За будь-які проступки до них застосовувалися заходи фізичного та психологічного впливу", – поінформували в поліції.

За даними правоохоронців, родичі платили зловмисникам на банківські картки по 8 тис. грн на місяць за "утримання" однієї людини. Для літніх людей такса становила 10–12 тис. грн. "Крім того, за додаткову плату "пацієнтів" примусово доставляли в "Центр". Фігуранти під виглядом співробітників поліції приїжджали до громадян, забирали потерпілих нібито до відділення поліції та привозили до приміщення", – наголошують у повідомленні.

Поліцейські встановили чотирьох осіб, причетних до організації злочинної діяльності.

"Ними виявилися жінка 1983 року народження, двоє чоловіків 1987 року народження та чоловік 1985 року народження. Троє чоловіків затримано згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Крім цього, встановлюється все коло осіб, причетних до скоєння злочину. Вилучено речові докази. Відкрито кримінальне провадження за ознаками ч. 3 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини). Наразі слідчі дії тривають", – резюмували в поліції.