Прокуратура назвала причиною вибухів боєприпасів у Калинівці недбалість. Винного офіцера оштрафували на 2465 грн

Вибухи в Калинівці сталися через переміщення пожежонебезпечних предметів на територію військової частини, де зберігали боєприпаси
Фото: ЕРА

У зв'язку з вибухами на складах боєприпасів у Вінницькій області районний суд притягнув майора Б. до адміністративної відповідальності з накладенням штрафу в розмірі 2465 грн, повідомила військова прокуратура.

У зв'язку з вибухами на складах боєприпасів у Калинівці військова прокуратура Центрального регіону України склала адміністративний протокол стосовно начальника режимної служби Вінницького зонального відділу Військової служби правопорядку майора Б. за статтею "недбале ставлення до військової служби". Про це повідомила прес-служба військової прокуратури.

У військовій прокуратурі зазначили, що з вини офіцера на 48-му арсеналі Міністерства оборони України у Калинівці не дотримувалися вимоги щодо організації суворого пропускного режиму.

"Установлено, що зазначений старший офіцер, будучи військовою службовою особою, у порушення статутних вимог, 26 вересня 2017 року неналежно виконував свої службові обов'язки по здійсненню контролю за станом пропускного режиму, дотримання порядку допуску особового складу і техніки на адміністративно-господарчу та технічну території вказаної військової частини, унаслідок чого працівниками приватного підприємства, зокрема, здійснено переміщення заборонених легкозаймистих речовин і пожежонебезпечних предметів на технічну територію зазначеної військової частини, де безпосередньо зберігалися боєприпаси до танкових гармат", – заявили в прокуратурі.

У військовій прокуратурі повідомили, що 10 листопада 2017 року за результатами розгляду протоколу про адміністративне правопорушення Калинівський районний суд Вінницької області притягнув майора Б. до адміністративної відповідальності "з накладенням штрафу в розмірі 2465 гривень".

Увечері 26 вересня на арсеналі Збройних сил України у Калинівці під Вінницею почали вибухати снаряди. На складі було 83 тис. тонн боєприпасівДетонація боєприпасів припинилася тільки 3 жовтня.

Через вибухи евакуювали 30 тис. місцевих жителів, усі вони пізніше повернулися додому. Постраждало дві людини, ніхто не загинув.

За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, НП сталася через "зовнішню причину". Військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом диверсії.

Унаслідок вибухів у Калинівці держава зазнала збитків на суму $800 млн, заявив 27 вересня в ефірі телеканала NewsOne народний депутат від Блоку Петра Порошенка, секретар комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник.