СБУ повідомила про затримання офіцера запасу ЗСУ, підозрюваного у співпраці із ФСБ Росії

Чоловіка затримали в Маріуполі
Фото: ssu.gov.ua

Офіцера запасу Збройних сил України завербували під час поїздки до Росії у 2017 році, повідомила Служба безпеки України.

Контррозвідка Служби безпеки України викрила й затримала агента Федеральної служби безпеки Росії. Про це 6 червня повідомив прес-центр СБУ.

"Офіцер запасу Збройних сил України був завербований на території Росії у 2017 році кадровим співробітником ФСБ РФ під час зустрічі випускників Ленінградського вищого військово-політичного училища протиповітряної оборони ім. Юрія Андропова. Контррозвідники СБУ встановили, що для ефективної координації виконання розвідувально-підривних завдань агент був переданий на зв'язок представнику так званої "МДБ ДНР" – громадянину України Левченку В'ячеславу", – ідеться в повідомленні.

У СБУ повідомили, що раніше Левченко обіймав різні посади в органах Міністерства внутрішніх справ України та пенітенціарної служби. У 2014 році його було затримано за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ст. 258-3 Кримінального кодексу (створення терористичної групи чи організації), його обміняли на захоплених військовослужбовців Збройних сил України.

"Правоохоронці задокументували, що на виконання завдань ворожої  спецслужби агент здійснював спроби вербувати діючих співробітників СБУ, а також готував фізичну ліквідацію окремих офіцерів української спецслужби. Він також збирав і передавав актуальну розвідувальну інформацію про переміщення військової техніки та дислокацію задіяних у проведенні операції Об'єднаних сил у Донецькій області окремих підрозділів ЗСУ", – ідеться в повідомленні.

Підозрюваного затримали в Маріуполі під час отримання інформації з обмеженим доступом про окремі аспекти діяльності СБУ.

Під час обшуку за місцем проживання затриманого правоохоронці знайшли велику кількість мобільних терміналів, сім-карт, зокрема провайдера "Фенікс", який функціонує на тимчасово окупованих територіях Донецької області, а також носії інформації, декілька комп'ютерів, які, за даними слідства, використовували для оброблення, зберігання й передавання розвідувальних відомостей.

Затриманому офіцерові запасу оголосили про підозру в державній зраді (ст. 111 Кримінального кодексу). Його заарештовано на 60 діб.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.