У Херсонській області поліція звільнила із трудового рабства 13 людей

У поліцію повідомило двоє працівників-утікачів
Фото: mvs.gov.ua

30-річний житель Скадовського району Херсонської області утримував на території свого домоволодіння 13 людей віком від 19 до 53 років, він здавав своїх бранців в оренду місцевим фермерам. Людям водночас чоловік нічого не платив.

Житель Скадовського району незаконно утримував на території свого домоволодіння 13 працівників із центральних і західних областей України. Про це повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ України.

Людей змушували по 15 годин безкоштовно працювати на полях місцевих фермерів, зазначили у відомстві. Поліцейські провели спецоперацію зі звільнення полонених, і зараз вони на свободі.

Інформація про незаконне утримання людей на території домоволодіння 30-річного жителя одного із сіл Скадовського району в поліцію надійшла від двох працівників. Вони розповіли, що їх примушували працювати на полях, а роботу не оплачували. Чоловікам удалося втекти, після чого вони відразу ж звернулися в поліцію.

"Ми встановили, що у так званому трудовому таборі знаходилося 13 людей віком від 19 до 53 років, серед них дві жінки. Власник домоволодіння називав себе бригадиром і здавав своїх бранців в оренду місцевим фермерам. Люди працювали на полях під пекучим сонцем із 05.00 і до сутінків", – розповів начальник відділу з боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, поліції Херсонської області Олег Шанько.

За словами робітників, господар психологічно тиснув на них і постійно залякував. Гроші за роботу обіцяв виплатити наприкінці літа. Жили всі 13 людей у сараї в антисанітарних умовах.

"Поліцейські встановили, що 30-річний вербувальник шукав безоплатну робочу силу серед соціально не захищених категорій населення переважно в Кіровоградській та Закарпатській областях. Обіцяв достойну зарплатню, безкоштовне проживання та харчування. Коли ж люди потрапляли на місце, на них здійснювали психологічний тиск та примушували до важкої праці. Гроші за польові роботи бранців вербувальник забирав собі. При цьому самі заробітчани працювали лише за спальне місце та їжу", – розповіли у МВС.

Відкрили кримінальне провадження за ст. 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини). Вирішують питання про відкриття кримінального провадження за ст. 149 (торгівля людьми).

Звільненим громадянам надають медичну та психологічну допомогу.