У Запоріжжі учасників акції затримали за комуністичну символіку

Поліція затримала двох учасників мітингу, присвяченого 100-річчю Жовтневої революції
Фото: ЕРА (архів)

На мітингу в Запоріжжі кілька активістів розгорнули прапор із гербом Радянського Союзу.

У Запоріжжі поліція затримала двох учасників мітингу, присвяченого 100-річчю Жовтневої революції, за розгорнуті прапори з комуністичною символікою. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Приблизно сотня літніх людей зібралася біля Вічного вогню на площі Свободи. Учасники акції із червоними прапорами без жодної символіки провели мітинг із критикою влади.

Після акції кілька мітингувальників розгорнули прапори з комуністичною символікою. Поліцейські попросили їх прибрати прапори, але вони не відреагували.

Після цього правоохоронці затримали двох агресивно налаштованих активістів – чоловіка і жінку, вилучивши у них червоний прапор із гербом Радянського Союзу. Затриманих доправили до райвідділу поліції.

За словами поліцейських, ці особи порушили закон України про заборону комуністичної символіки.

9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила закони "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки"; "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 19171991 років"; "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 19391945 років" та "Про правовий статус і пам'ять борців за незалежність України у ХХ столітті".

Закони забороняють радянську символіку, засуджують комуністичний режим. 15 травня 2015 року їх підписав президент України Петро Порошенко, а 21 травня вони набули чинності.