Українця, який поскаржився на відсутність допомоги після авіакатастрофи в Казахстані, пробув у лікарні два тижні замість півтора місяця – консул

Унаслідок авіакатастрофи в Казахстані загинуло 12 осіб
Фото: ЕРА

Українець, який вижив в авіакатастрофі в Казахстані і який поскаржився на відсутність допомоги від українського уряду, не був застрахованим, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" консул посольства України в Казахстані Іван Алмаші.

Постраждалого унаслідок авіакатастрофи 27 грудня 2019 року в Казахстані українця Юрія Сона, який поскаржився на відсутність допомоги від української влади, виписали з лікарні за два тижні, хоча лікарі приписали йому дотримуватися постільного режиму протягом півтора місяця. Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" сказав консул посольства України в Казахстані Іван Алмаші.

"Із нашими громадянами контактують, їм надано допомогу в поверненні втрачених документів. Дружині постраждалого видали посвідчення на повернення в Україну. Щоб отримати матеріальну допомогу від держави, потрібно дотримуватися законодавства. Для цього необхідно надати документи, що підтверджують доходи членів сім'ї, її склад. Хочемо ми чи ні, усе потрібно оформити за правилами. Авіакомпанія, на жаль, відповідальності уникла – її діяльність заблоковано. Їхніх службовців розпустили, вони зараз не працюють. Ми написали листа, але відповіді від авіакомпанії не отримали. Страхова компанія не страхує випадки транспортних витрат. І закони Казахстану не передбачають цивільно-правової відповідальності перевізників перед пасажирами. А самі вони не були застрахованими взагалі. Тобто ніякої страховки в Казахстані не мали. Ми державні службовці і не можемо просто так видавати гроші. Тим паче, там немаленька сума", – зазначив консул.

За його словами, наразі постраждалий із дружиною мають намір повернутися в Україну.

"Окрім того, лікарі приписали потерпілому постільний режим на півтора місяця, а він узяв і за два тижні виписався. По суті, відмовився від госпіталізації. Хоча його лікування було оплаченим, будь ласка, скільки потрібно залишайся, усі ліки є. Тобто всі передбачені страхові випадки виконують. Але транспортних витрат не передбачено. І зараз вони із дружиною хочуть повернутися в Україну. Для цього їм треба зібрати всі документи – частина у них уже на руках, потрібно ще три-чотири довідки. Окрім того, необхідно знайти можливості для транспортування цих людей. Якщо Казахстану не вдасться вирішити ці питання, тільки тоді наша держава ухвалить рішення про виділення коштів", – підкреслив Алмаші.

Юрій Сон разом із дружиною вижили в авіакатастрофі, але дістали тяжкі травми – перелом хребців, через що протягом майже двох тижнів пролежали в казахстанській лікарні. Сон поскаржився, що, тоді як казахстанський уряд усіляко допомагав їм, український не надав постраждалим нічого, окрім списку документів на отримання допомоги.

13 січня Сон в Facebook повідомив, що вони з дружиною виписалися з лікарні.

Уранці 27 грудня 2019 року у Казахстані зазнав катастрофи літак Fokker 100 авіакомпанії Bek Air. Після вильоту з аеропорту літак, який прямував рейсом Алмати – Нур-Султан, утратив висоту, пробив бетонну огорожу, зіткнувся із двоповерховим будинком і впав у районі житлового сектору.

Усього на борту літака було 98 осіб: п'ятеро членів екіпажу і 93 пасажири. Серед них двоє громадян України, один громадянин Киргизстану, один громадянин Китаю, решта – громадяни Казахстану.

За даними МВС, унаслідок авіакатастрофи загинуло 12 осіб, постраждало – 49. На сайті комітету з надзвичайних ситуацій МВС Казахстану оприлюднено список загиблих, серед них – командир літака Марат Муратбаєв.

За попередніми даними, авіакатастрофа могла статися через технічну несправність або помилку пілотів.