Український суд виправдав "голову верховного суду" "ДНР"

Суд уважає, що Якубовський узагалі не отримав статусу підозрюваного, оскільки підозру не було вручено йому особисто
Фото: don.gp.gov.ua

Суд у Донецькій області вирішив, що провини "голови верховного суду" "ДНР" Едуарда Якубовського в інкримінованих йому тяжких злочинах не доведено.

Селидівський міський суд Донецької області заочно виправдав "голову верховного суду" "ДНР" Едуарда Якубовського у зв'язку з недоведеністю злочину, ідеться у вироку суду від 12 червня.

Громадянин Росії Якубовський очолив "верховний суд" "ДНР" у вересні 2014 року та координує роботу судової системи на окупованій території.

В Україні йому висунули обвинувачення у сприянні терористичній організації за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу з покаранням у вигляді 8–15 років позбавлення волі. Розслідуванням займалася прокуратура Донецької області.

В обвинувальному акті перераховано численні злочини, скоєні терористичною організацією й обвинуваченим – масові вбивства, захоплення міст, сіл, будівель, терористичні акти.

Але суд уважає, що не отримав доказів злочинів: жодного потерпілого не опитано, немає протоколів огляду будівель та тіл, експертиз не проведено, збитку не встановлено. Суд зазначив, що йому не надано доказів існування терористичної організації. Також в обвинувальному акті немає інформації, у який час Якубовський погодився сприяти "ДНР" і якими мотивами та цілями він керувався.

Прокурор надав протоколи негласних слідчих дій, але суд не визнав їх доказами, оскільки не переконався, що слідчі розшукові дії здійснювали та використовують законно.

У тексті вироку також підкреслюють, що на відео й аудіо, наданих суду, зафіксовано свідчення невстановленої особи, які надано без дотримання законної процедури та без захисника.

"Захисник на судовому засіданні пояснив, що він ніколи не бачив і не чув свого підзахисного та не знає, хто на записах", – ідеться в тексті вироку.

Суд визнав недоведеним, що Якубовський ховається від суду та слідства. Окрім того, суд уважає, що він узагалі не отримав статусу підозрюваного, оскільки підозру не було вручено йому особисто.

У грудні 2015 року начальник Головного управління Нацполіції в Донецькій області В'ячеслав Аброськін заявляв, що Якубовського повідомили про підозру та справу розглядають у суді.

4 серпня 2016 року прокуратура Донецької області викликала на допит "голову верховного суду ДНР". 18 серпня прес-служба прокуратури Донецької області повідомила, що "голову верховного суду" терористичної організації "ДНР", громадянина Росії Едуарда Якубовського, будуть судити заочно.