У СБУ повідомили, що запобігли виникненню надзвичайної ситуації на Запорізькій атомній станції

В СБУ повідомили, що запобігли виникненню техногенної катастрофи на Запорізькій АЕС
Фото: Служба безпеки України / Facebook

Посадові особи атомної станції заплатили понад 18 млн грн за неякісно проведені роботи з вивчення сейсмічної стійкості обладнання станції, повідомили у СБУ.

Оперативники Служби безпеки України спільно з поліцією викрили багатомільйонну оборудку під час проведення робіт із вивчення сейсмічної стійкості обладнання Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), яка створювала передумови для виникнення надзвичайної ситуації та екологічної катастрофи, повідомила прес-служба СБУ у Facebook.

У спецслужбі розповіли, що на початку 2016 року посадові особи ЗАЕС уклали договір із приватною структурою на проведення розрахунків сейсмічного впливу на обладнання та трубопроводи реакторних відділень двох енергоблоків атомної станції.

"Правоохоронці встановили, що технічні звіти про виконання розрахункового аналізу та визначення сейсмостійкості обладнання складені з численними порушеннями. Вони також не пройшли обов’язкову експертизу та узгодження в державній інспекції ядерного регулювання України. Незважаючи не це, посадовці атомної станції підтвердили виконання робіт та перерахували комерсантам понад 18 млн гривень", – зазначили у СБУ.

Згідно з висновком профільних експертів, розроблена документація не відповідає вимогам і не дає об'єктивної оцінки сейсмічним загрозам обладнанню та трубопроводам станції.

"Подальша експлуатація устаткування ЗАЕС на основі неякісних розрахунків могла призвести до виходу із ладу енергоблоків і створює реальні передумови для виникнення екологічної катастрофи. У рамках відкритого кримінального провадження одному з провідних інженерів станції повідомлено про підозру", – наголосили у СБУ.

Інженера підозрюють у зловживанні владою та службовим становищем, а також у службовому підробленні.

Запорізька АЕС – найбільший енергетичний об'єкт в Україні та Європі зі встановленою потужністю 6 000 МВт. Шість енергоблоків атомної станції було введено в експлуатацію в період із 1984-го до 1995 року. ЗАЕС виробляє до 22% електроенергії в Україні.