В Україні затримали директора естонської компанії, причетної до розроблення ПЗ для е-декларування

В аеропорту Дніпра затримали директора естонської компанії Apolineja OU
Фото: Лариса Сарган / Facebook

Найближчим часом суд обере запобіжний захід директору естонської компанії Apolineja OU.

Увечері 22 листопада в аеропорту Дніпра було затримано директора естонської компанії Apolineja OU у справі про розробення програмного забезпечення для системи електронного декларування в Україні. Про це повідомила у Facebook прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган.

"Як з'ясувала прокуратура Київської області, колишній директор компанії "Міранда" Юрій Новиков уклав договір із Програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН), відповідно до якого "Міранда" зобов'язувалася розробити ПЗ для системи е-декларування. Отримавши кошти від ПРООН, Новиков із метою ухиляння від сплати податків уклав договори з компанією Apolineja OU, до яких вніс свідомо неправдиві відомості щодо розробки ПЗ для системи е-декларування", – написала вона.

Далі, за словами Сарган, Новиков перерахував $140 тис., отриманих від ПРООН та Міжнародної організації з міграції, на банківський розрахунковий рахунок Apolineja OU.

Найближчим часом суд обере директору естонської компанії запобіжний захід.

За даними прокуратури Київської області, компанія "Міранда" під час створення системи е-декларування ухилилася від сплати податків до держбюджету майже на 1 млн грн.

Екс-директора "Міранди" підозрюють у скоєнні правопорушень за ч. 2 ст. 212 (ухилення від сплати податків), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 366 (службове підроблення за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

20 листопада прокуратура повідомила про завершення досудового розслідування щодо екс-директора компанії.