У Закарпатті вандали пошкодили частину угорського меморіального парку. Кулеба заявив про провокацію

Кулеба зазначив, що цей інцидент уже розслідують правоохоронці
Фото: goloskarpat.info

Невідомі зірвали й осквернили панно зі Стіни плачу у Свалявському меморіальному парку. В експозиції йшлося про примусове переселення угорських і німецьких чоловіків у сталінські табори. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав інцидент провокацією для розкручування антиугорських настроїв в Україні.

У Сваляві Закарпатської області невідомі пошкодили частину Стіни плачу у Свалявському меморіальному парку, який присвячено жертвам сталінських репресій. Про це 15 червня у Facebook повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Цей акт вандалізму є провокацією, спрямованою на дестабілізацію ситуації в Закарпатті, хтось хоче завадити нам у подоланні суперечок з Угорщиною", – зазначив він.

Кулеба додав, що не можна дозволяти використовувати провокації для чергового розкручування теми антиугорських настроїв в Україні та антиукраїнських настроїв в Угорщині, а також нагнітання напруженості в українсько-угорських відносинах. Він також зазначив, що цей інцидент уже розслідують правоохоронці.

За словами секретаря ради Свалявського меморіального парку Дьордя Дупки, невідомі зірвали й осквернили панно, яке містить інформацію трьома мовами (українською, угорською та німецькою).

"Факти підтверджують, що це могли зробити угорські ненависники. Це політичний злочин проти угорців і німців. Комусь або замовнику не сподобалася описана правда", – написав Дупка.

Він уточнив, що в матеріалах експозиції докладно подано трагедію Закарпаття, включно із примусовим переселенням угорських і німецьких чоловіків у сталінські табори, вчиненим НКВС восени 1944 року на підставі указу, виданого військовою радою 4-го Українського фронту.