"Він увесь чорний". Урятований біля берегів Туреччини український моряк заявив, що не знає про походження вугілля на судні

Урятувати вдалося сімох моряків
Фото: ЕРА

Моряк Олег Геращенко, який урятувався під час аварії суховантажу Volgo Balt 214 біля берегів Туреччини, заявив, що не знає, хто власник судна. Міністерство з питань тимчасово окупованих територій України зауважувало, що порт Азов у Ростовській області РФ, із якого йшов суховантаж, часто використовують для незаконного вивезення вугілля з окупованого Донбасу.

Українські моряки, які постраждали в Чорному морі під час аварії суховантажу Volgo Balt 214, не знають про походження вугілля, яке перевозило судно. Про це "Громадському" 8 січня заявив один з урятованих моряків, Олег Геращенко з Херсона.

"Це мені невідомо, це нікому з нас точно невідомо. Там порт дуже великий (судно йшло з російського порту Азов. – "ГОРДОН"), вантаж того ж вугілля дуже різний: є дрібний, є великий – він увесь чорний, і на ньому не написано, звідки він поступає в ті порти", – сказав моряк.

За словами Геращенка, він не знає, хто є власником суховантажу.

"У нас написано "Панама", ми цю інформацію не дізнавалися, не хотіли [дізнаватися], нам не треба була ця інформація", – зауважив моряк.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України зауважувало, що порт Азов у Ростовській області РФ, із якого йшов суховантаж, "часто використовується для незаконного вивезення вугілля з окупованого Донбасу в порти Туреччини та інших країн".

Суховантаж Volgo Balt 214 під прапором Панами з вантажем вугілля вийшов із порту Азов у турецький Самсун. Уранці 7 січня він затонув, за попередніми даними, від удару хвилі. Із 13 осіб на борту загинуло шість – четверо українців і двоє громадян Азербайджану.

Вижити після катастрофи вдалося сімом українським морякам. 10 січня їх планують виписати з лікарні в Туреччині.

За даними на 8 січня, турецькі рятувальники підняли на поверхню тіла трьох моряків, одного з них ідентифікували – він українець.