"За таке не кладуть мордою в асфальт". Опубліковано відео конфлікту журналіста hromadske Кутєпова з поліцією

Кутєпова силою виштовхали з газону
Скріншот: Ukrinform TV / YouTube

Журналісти "Укрінформу" зняли на відео конфлікт кореспондента телеканала hromadske Богдана Кутєпова з поліцейськими під час зйомки акції протесту під Кабміном 29 квітня, його опубліковано на YouTube. На відео відображено, що Кутєпов знімає акцію з пагорба на протилежному від будівлі уряду боці дороги. До нього підходить кілька поліцейських, між ними відбувається емоційний діалог. За кілька секунд один із правоохоронців хапає журналіста за руку і силою виштовхує з газону. Кутєпов розповідав, що поліцейські вимагали від нього "не затоптувати зелену територію", але він відмовився, оскільки з цієї точки було зручно знімати мітинг.

В ефірі "Українського радіо" 29 квітня Кутєпов розповів, що неодноразово вів зйомки з цього місця.

"Ми з колегою пройшли сходами і підійшли на той пагорб, із якого здійснювали трансляції всі роки, зокрема і під час Революції гідності. Це дуже високе місце, з якого дуже добре видно вхід [у Кабмін] і загальну картинку... Звичайно, адміністрація парку може написати "Не топтатися на газонах", але за таке не кладуть мордою в асфальт. Максимально – складають адміністративний протокол", – сказав журналіст і додав, що його "силою тягли під руки і [за] ноги".

Конфлікт стався, коли Кутєпов із колегою знімали мітинг підприємців, які виступали проти карантину. За даними hromadske, журналісту зламали стабілізатор для камери.

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом перевищення влади або службових повноважень, що супроводжується насильством, у зв'язку з нападом поліцейських на Кутєпова.

Представник Організації з безпеки та співпраці в Європі з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив занепокоєність через застосування сили до журналіста і закликав розслідувати його.