Загибель жінки через спрацювання гранатомета в Чернігівській області: суд скасував вирок волонтеру, який приніс зброю до школи

Гранатомет спрацював у школі в Ріпках 18 лютого 2015 року
Фото: ЄвроМайдан / Facebook

Суд задовольнив апеляцію адвокатів волонтера, який приніс до школи в Чернігівській області гранатомет, через що загинула жінка, і повернув провадження на повторний розгляд у суд першої інстанції.

Апеляційний суд Чернігівської області скасував вирок до шести років позбавлення волі волонтеру АТО, активісту партії "ВО "Свобода" Віталієві Курачу, який приніс гранатомет до школи в селищі Ріпки. Про це йдеться в ухвалі суду від 19 червня, опублікованій у Єдиному державному реєстрі судових рішень, повідомляють "Українські новини".

18 лютого 2015 року від спрацювання гранатомета в методкабінеті школи №2 селища Ріпки Чернігівської області було поранено двох співробітниць навчального закладу, 34-річна завгосп померла в лікарні від поранень.

Адвокати волонтера просили скасувати вирок від 21 березня 2016 року, яким його визнали винним у правопорушеннях, передбачених ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами), ст. 264 (недбале зберігання зброї та боєприпасів) Кримінального кодексу України, і виправдати його у зв'язку з недоведеністю злочинів.

Захист стверджує, що суд першої інстанції розглянув справу з порушеннями, не встановив мотивів підсудного, не взяв до уваги, що корпус відстріляного гранатомета було привезено виключно для шкільного музею, зазначає агентство.

За словами адвокатів, суд першої інстанції не перевірив свідчень Курача про дозвіл від керівника добровольчого батальйону ОУН на вивезення із зони АТО корпусів відстріляних гранатометів.

"[Підсудний] вважає, що після передачі відстріляного корпуса гранатомета до Ріпкинської школи №2 припинилося і зберігання ним цього предмета... Доказів, які б свідчили про його передачу на тимчасове зберігання або з іншою метою, не встановлено. Він не брав на себе будь-які обов'язки з контролю за подальшим поводженням із цим предметом на території школи і не мав вільного доступу до нього", – ідеться в судовому рішенні.

Суд також звернув увагу на пом'якшувальні обставини: малолітню дитину на утриманні підсудного, позитивні характеристики з місця проживання і від громадських організацій, наявність грамот і подяк від імені голів обласних управлінь Служби безпеки України та поліції в Чернігівській області.

Також наголошують, що волонтер – інвалід 3-ї групи.

Апеляційний суд постановив скарги підсудного задовольнити і скасував вирок. Суд також повернув провадження на повторний розгляд у суд першої інстанції.