Аброськін: У поліції досі немає впливових законних інструментів для протистояння постійним вибухам на території держави

Аброськін: Наші закони розраховані на мирне життя
Фото: Vyacheslav Abroskin / Facebook

Поліція розкриває деяку кількість злочинів із використанням зброї із зони АТО, але це боротьба з наслідками, заявив заступник керівника Національної поліції України В'ячеслав Аброськін.

Перший заступник голови Національної поліції України В'ячеслав Аброськін підтримує тимчасове розширення повноважень поліції для боротьби з незаконним переміщенням зброї із зони АТО в мирні регіони України. Про це він написав у Facebook.

"Бойові гранати, на жаль, останнім часом стали звичайним атрибутом для вирішення будь-яких суперечок та конфліктних ситуацій як у прифронтових регіонах, так і в мирних областях", – написав Аброськін.

Він також навів низку прикладів. "Декілька днів тому у Кривому Розі місцевий підприємець виявив гранату Ф-1 під своїм автомобілем. Вчора вночі у Білгород-Дністровському невідомий здійснив постріл з реактивного протитанкового гранатомета по приміщенню кафе. На щастя, ніхто не постраждав... В нас вже четвертий рік триває антитерористична операція, але в поліції досі відсутні впливові законні інструменти задля протистояння постійним вибухам на території держави", – продовжив Аброськін.

За його словами, "деяка кількість скоєних злочинів з використанням гранат й вибухових пристроїв розкрита, злочинці встановлені та затримані, але це боротьба вже з наслідками".

"Сьогодні поліцейський не може провести ретельного огляду підозрілої особи або автотранспорту без відповідного рішення суду або згоди власника авто. Наші закони розраховані на мирне життя, через це ми не можемо ефективно протистояти загрозам сучасного воєнного часу. Потрібні відповідні зміни до діючого законодавства, які диктує час. На мою думку, як варіант, це прийняття відповідних тимчасових рішень, як, наприклад, в розгул організованої злочинності в 90-х роках став указ президента щодо посилення боротьби з організованою злочинністю, що надав додаткові тимчасові повноваження органам правопорядку", – заявив Аброськін.

Він додав, що "поліція щодня вилучає велику кількість зброї, боєприпасів та вибухівки, але впровадження тимчасових посилених мір дозволило би більш ефективно протидіяти тому потоку зброї, що йде з зони АТО до мирних регіонів нашої країни".

У листопаді 2017 року Аброськін заявляв, що Національна поліція України почала операцію з вилучення з незаконного обігу зброї та вибухівки, у межах якої силовики можуть оглядати транспорт у декількох областях, прилеглих до зони АТО.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.