Amnesty International назвала неприпустимим застосування сили проти журналістів під час демонтажу наметового містечка під Радою

Правозахисники заявляють про непропорційне застосування сили
Фото: ЕРА

Amnesty International вимагає розслідувати демонтаж наметового містечка під Радою й оцінити пропорційність використання сили правоохоронцями щодо протестувальників та журналістів.

Правозахисна організація Amnesty International назвала неприпустимим застосування сили проти журналістів під час демонтажу наметового містечка біля Верховної Ради 3 березня. Про це йдеться в заяві на сайті організації.

Правозахисники наголосили, що поліція повинна діяти в межах закону, який забороняє завдавати удари палицями по голові, шиї, ключичній ділянці, статевих органах, попереку (куприку) і в живіт.

"Будь-яке застосування сили щодо мирних демонстрантів і журналістів, а також непропорційне застосування сили проти озброєних демонстрантів неприпустиме", – заявили в організації.

В Amnesty International повідомили, що кілька журналістів поскаржилося на перешкоджання професійній діяльності і застосування сили з боку правоохоронців.

"Закликаємо керівництво держави негайно відреагувати на ситуацію", – наголошують у заяві.

Amnesty International вимагає провести розслідування й оцінити пропорційність використання сили щодо протестувальників.

3 березня під час "зачистки" наметового містечка біля парламенту в Києві постраждало щонайменше двоє журналістів – репортер "Радіо Свобода" Сергій Нужненко і журналіст "Громадського" Богдан Кутєпов.

Розслідувати інцидент також закликав Комітет захисту журналістів.

Уранці 3 березня 2018 року під час розгону наметового містечка під Верховною Радою сталися сутички між поліцією і протестувальниками. У русі "Визволення" поінформували, що було госпіталізовано 11 активістів. У МВС повідомили про сімох постраждалих правоохоронців.