Антивакцинатору Стахіву обрали запобіжний захід у справі про шахрайство та "зливання" позицій ЗСУ

Запобіжний захід для Стахіва суд обрав із п'ятої спроби, зазначає "Суспільне"
Фото: suspilne.media

2 жовтня Галицький райсуд Львова обрав запобіжний захід у вигляді арешту без альтернативи застави для місцевого антивакцинатора Остапа Стахіва, якого підозрюють у шахрайстві й поширенні інформації про розташування підрозділів Збройних сил України. Про це повідомляє "Суспільне".

Суддя Віктор Романюк оголосив рішення – тримання під вартою на 60 діб без права внесення застави.

Журналісти зазначають, що запобіжний захід Стахіву Галицький райсуд обрав із п'ятої спроби. 25-го та 27 вересня підозрюваний не з'явився на засідання, бо його разом з адвокатом викликали на слідчі дії щодо іншого кримінального провадження. 30 вересня суд оголошував перерву через клопотання про відвід судді (його не задовольнили). 1 жовтня Стахів подав нові клопотання про відвід слідчого, прокурора й судді.

На сьогоднішньому засіданні суд ухвалив рішення залишити без розгляду клопотання про відвід судді, вважаючи, що "підозрюваний зловживає своїми правами".

Прокурор наполягав на триманні під вартою без права на заставу. Захист називав підозри Стахіву необґрунтованими і просив відмовити в застосуванні будь-яких запобіжних заходів.

Контекст:

Як пише Zaxid.net, Стахів у своїх соцмережах заявляв, що пандемії коронавірусу не існує, а також поширював фейки й теорії змови про вакцинацію. Його акаунти блокували у Facebook і YouTube. 16 листопада 2021 року у Стахіва провели обшуки. Його та ще одного фігуранта, громадянина РФ, повідомили про підозру за ст. 109 Кримінального кодексу (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади). 19 листопада Стахіва заарештували на 60 днів з альтернативою застави в розмірі 998,8 тис. грн. 24 листопада в Києві відбувся марш, учасники якого протестували проти вакцинації проти COVID-19 і вимагали звільнити Стахіва. В акції взяло участь приблизно 1,5 тис. осіб, вони несли плакати з QR-кодами, які ведуть на сайт "Единой России". 1 грудня Стахів вийшов на волю під заставу. Адвокат заявляв, що гроші на її внесення зібрали прибічники підозрюваного.

25 вересня 2024 року СБУ повідомила, що Стахів дістав підозри ще за двома статтями Кримінального кодексу: несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану, та шахрайство.