ДБР оголосило підозру "підбурювачу" із ДСНС, через якого пожежу із загиблими гасили лише "на папері"

Пожежі тривали тиждень
Фото: mvs.gov.ua
Посадовець Держслужби з надзвичайних ситуацій, якому вручили підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України, усно давав доручення вносити неправдиву інформацію про гасіння пожеж у Луганській області, зазначили в Держбюро розслідувань.

Оголошено підозру посадовцю, який причетний до підроблення актів гасіння пожеж у Луганській області, під час яких загинули люди. Про це 16 лютого поінформувало Державне бюро розслідувань (ДБР).

"У ході досудового розслідування за фактом масштабної пожежі на Луганщині слідчі... встановили посадову особу – підбурювача до викривлення інформації про гасіння пожеж... Повідомлено про підозру у службовому підробленні, тобто внесенні, видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, за попередньою змовою групою осіб (ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України)", – інформують у повідомленні.

Ідеться про пожежі, що спалахнули в липні 2020 року на території садівничого товариства №5 "Озеро Вовче" в Новоайдарському районі та забрали три життя. За даними слідства, сили і засоби пожежно-рятувальних загонів до місця пожежі не виїжджали. Для викривлення статистичних показників працівники регіональних підрозділів Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) через деякий час після пожежі склали акти про пожежу.

"Слідством встановлено, що в липні 2020 року, з метою приховування факту відсутності пожежної техніки ДСНС на гасінні пожежі у вказаному садівничому товаристві, усні доручення інспекторам щодо внесення до офіційних документів викривленої інформації надавав 30-річний начальник відділу профілактичної роботи, розслідування пожеж та активних і пасивних засобів безпеки центру забезпечення діяльності ГУ ДСНС Луганської області", – пояснили в Держбюро розслідувань.

9 лютого 2021 року у ДБР повідомили про вручення підозр у службовому підробленні трьом посадовцям ДСНС, причетним до викривлення даних про гасіння пожежі.

Пожежі в Луганській області почалися 6 липня 2020 року. В облдержадміністрації їх визнали надзвичайною ситуацією регіонального рівня. Тоді загинуло п'ятеро осіб. Повністю ліквідувати загоряння рятувальники змогли тільки 13 липня.

Однією з головних причин масштабних пожеж на території Луганської області у ДБР назвали системне розкрадання палива, призначеного для автомобілів ДСНС.