ДБР викрило схему незаконної приватизації майна хлібокомбінату на 27 млн грн

Ніжинський комбінат хлібопродуктів належить до об'єктів державної власності, що не підлягають приватизації
Фото: dbr.gov.ua
Слідчі Держбюро розслідувань виявили факт незаконного продажу майна держпідприємства "Ніжинський комбінат хлібопродуктів". Про це 17 червня повідомила пресслужба ДБР.

У межах досудового розслідування правоохоронці провели низку обшуків та вручили три повідомлення про підозру. Слідчі дії відбувалися за місцем реєстрації та проживання ексзаступника Головного управління Державної податкової служби в Чернігівській області. Обшуки провели у власника приватної фірми-оцінювача і начальника одного з управлінь Фонду державного майна України.

"Оперативники ДБР установили, що експосадовець порушив вимоги законодавства під час стягнення податкового боргу з Ніжинського комбінату хлібопродуктів. За законом, для сплати податкового боргу він мав стягнути кошти з рахунків комбінату. Натомість чиновник протиправно погодив і підписав рішення про реалізацію нерухомого майна підприємства. Він також ініціював експертну оцінку заставного майна комбінату, яку проводила приватна компанія", – розповіли у ДБР.

Правоохоронці підкреслили, що Ніжинський комбінат хлібопродуктів належить до об'єктів державної власності, що не підлягають приватизації.

Директор компанії-оцінювача вступив у змову з комерсантами, які були зацікавлені в придбанні майна держпідприємства за мінімальною ціною. Він значно занизив у звіті оцінну вартість майна.

"Підроблений звіт надійшов для рецензування до ФДМУ. Роботу було доручено начальнику одного з управлінь фонду. Посадовець, перебуваючи у дружніх стосунках із приватним оцінювачем, не провів належним чином перевірку звіту. Унаслідок чого, за підсумками проведеного аукціону, майно комбінату вартістю 27,5 млн грн було продано лише за 6,5 млн грн", – розповіли у ДБР.

Усіх організаторів та учасників угоди повідомлено про підозру у службовій недбалості, зловживанні повноваженнями і службовому підробленні (ч. 2 ст. 367, ч. 3 ст. 3652, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України).

Фото: dbr.gov.ua