Дитячий омбудсмен України назвав кількість кримінальних проваджень через сексуальне насильство щодо дітей

Дітям соромно про таке говорити, вважає Кулеба
Фото: pixabay.com
Кримінальні провадження, відкриті в Україні у зв'язку із сексуальним насильством щодо неповнолітніх, – "піщинка в океані" того, що відбувається, вважає дитячий омбудсмен Микола Кулеба.

За два місяці в Україні відкрили 70 кримінальних проваджень, пов'язаних із сексуальним насильством щодо дітей. Про це дитячий омбудсмен Микола Кулеба повідомив hromadske в інтерв'ю, опублікованому 19 березня.

"Світові дослідження вказують, що кожна п’ята дівчинка страждає від сексуального насильства до 18 років. Це жахлива статистика, і вона стосується не тільки України. Якщо говорити саме про Україну й ті кримінальні справи, які були порушені, то це 410 випадків минулого року, 70 випадків уже протягом двох місяців цього року", – сказав він.

Омбудсмен вважає, що ці цифри – "це просто піщинка в океані того, що наразі відбувається".

"Діти не воліють говорити про ці речі, адже їм соромно. До того ж більшість випадків сексуального насильства здійснюють близькі до дитини люди: хрещений батько, тренер, із яким вона має гарні стосунки, тощо. І діти можуть думати: "Так, мені неприємно, що він робить, але ж він мій дядько, він приносить іграшки. І я не усвідомлюю, що це злочин". Тому так важливо говорити про це з дітьми", – пояснив Кулеба.

18 лютого Верховна Рада ухвалила в другому читанні й у цілому законопроєкт №3055 про посилення відповідальності за сексуальне насильство над дітьми. Президент України Володимир Зеленський підписав документ 12 березня.

17 березня уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова запропонувала народним депутатам внести зміни в законодавство, заборонивши виготовлення і поширення фото та відео сексуального чи еротичного характеру дітей.