Дівчина заявила про побиття чоловіком у військовій формі в Одесі. ТЦК розпочав перевірку, поліція відкрила провадження

Одеситка поскаржилася на побиття біля відділення поліції
Фото: kkto14jrelx2 / Instagram

В Одесі чоловік у військовій формі побив милицею дівчину у відділенні поліції. Про це 13 травня в Instagram розповіла сама потерпіла (вона назвалася Антоніною Токмаковою).

За словами дівчини, вона і троє її друзів прийшли у Приморське відділення поліції написати заяву на таксиста, який розлютився через те, що пасажирів потрібно було везти на чотири адреси, і бризнув їм в обличчя газом із балончика. Коли вони писали заяву, до дільниці увійшов військовий із милицями й відрекомендувався співробітником ТЦК. Після написання заяви потерпілим якийсь час не давали покинути приміщення й казали, що треба зачекати на представників ТЦК, стверджує дівчина. 

За її словами, за якийсь час правоохоронці відпустили двох 19-річних потерпілих, а третього залишили у відділенні. "І ось тут і з'являється чоловік із милицею з початку історії, заводячи за собою ще двох військових. Вони сказали, що мого друга зараз везуть на Канатну, 86, "переночувати" й далі "розбиратимуться". Це дослівно", – розповіла Токмакова.

Вона каже, що вирішила поїхати разом із ним, на що нібито дістала згоду від працівників військкомату. Однак після того, як його посадили в автобус, дівчину з ним "не пустили, відштовхнули від дверей, автобус почав їхати, а вона впала й почала знімати номери і водія автобуса". У цей момент, за її словами, до неї підбіг чоловік у військовій формі й спочатку вдарив милицею по голові, через що вона впустила телефон, а потім бив її далі. На крики про допомогу поліція не реагувала, написала дівчина. За її словами, у неї два розсічення на голові, на які наклали кілька швів, забій плеча й багато синців по всьому тілу.

Пост Токмакової розлетівся мережею й менше ніж за добу зібрав понад 180 тис. реакцій. 

В Одеському ТЦК та СП відреагували на інцидент.

"За фактом події, що трапилася днями під час комендантської години з громадянкою в Одесі на вулиці Грецькій, розпочато службову перевірку. У разі виявлення й доведення провини представників ТЦК та СП вони будуть притягнуті до відповідальності згідно із чинним законодавством. Керівництво Одеського ТЦК та СП засуджує будь-які прояви насильства й співпрацює з правоохоронними органами для встановлення реальних обставин", – ідеться в повідомленні.

В поліції Одеської області повідомили, що розслідують подію у межах кримінального провадження за статтею про умисне легке тілесне ушкодження. 

"Правоохоронці після публікацій Токмакової встановили, що 12 травня ввечері на спецлінію 102 надійшло повідомлення від таксиста про те, що на вулиці Гаванній четверо громадян напали на нього й застосували газовий балончик подразнювальної дії. На виклик чоловіка виїхав екіпаж патрульної поліції. Компанію молодих людей, до якої входила дівчина і троє чоловіків, з місця події було запрошено до територіального підрозділу поліції. Водій повідомив, що молодики напали на нього за те, що відмовив їм у поїздці, оскільки вони були з алкоголем і в стані сп'яніння", – ідеться в релізі. 

За даними поліції, 19-річна дівчина у відділку поліції поводила себе "агресивно, кидалася в бійку до поліцейських, розбила віконне скло на контрольно-пропускному пункті, на вимоги поліцейських припинити протиправні дії не реагувала", і там на неї склали адмінпротоколи за хуліганство, відносно одного із чоловіків, які були з нею, склали адмінпротокол про появу у громадському місці в п'яному вигляді. 

"Наступного дня до поліції надійшло повідомлення, що на вулиці Грецькій уночі дівчину побили працівники ТЦК та СП. За інформацією від органів здоров'я, їй спричинено закриту черепно-мозкову травму та забій грудної клітки", – повідомили правоохоронці. 

Сама дівчина, як зазначили в релізі, до поліції із заявою не зверталася, "на телефонні дзвінки дізнавача не відповідає й удома не з'являється".

"Наразі в рамках провадження, розпочатого за ч. 1 ст. 125 (умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України, проводяться слідчі дії. Також встановлено, що наприкінці минулого року слідчими до суду були скеровані матеріали відносно громадянки за її обвинуваченням у крадіжці за ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України. В березні цього року суд визнав її винною і призначив покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі з випробувальним строком один рік", – додали правоохоронці. 

Міноборони, зі свого боку, повідомило, що тримає на контролі розслідування цієї справи, "надаючи повну й всебічну підтримку органам досудового слідства для встановлення усіх обставин і притягнення винних до відповідальності".