Дизентерія до дітей у таборі "Орлятко" потрапила з борщу та вівсяної каші – Донецький лабораторний центр

Після отруєння дітей табір закрили
Фото: don.gp.gov.ua

Зараження їжі дизентерію в таборі "Орлятко" Донецької області стало можливим через санітарні порушення, повідомила завідувачка відділу епідеміологічних досліджень Донецького обласного лабораторного центру Вікторія Бочко.

Джерелом дизентерії в таборі "Орлятко" Донецької області стала працівниця харчоблоку, яка була носієм захворювання, заявила "Радіо Свобода" 23 липня завідувачка відділу епідеміологічних досліджень Донецького обласного лабораторного центру Вікторія Бочко.

За її словами, імовірно, працівники їдальні, які хворіють на дизентерію, брудними руками накладали їжу дітям.

"Дизентерія до дітей дійшла з приготованого борщу по-українськи та з вівсяної каші. Джерелом захворювання стала працівниця харчоблоку, яка була носієм. Тобто вона не мала клінічних проявів, а збудник у ній був. Оскільки на підприємстві було безліч санітарних порушень, стало можливим зараження їжі, яку давали дітям", – заявила Бочко.

16 липня через отруєння в таборі "Орлятко" до лікарні потрапило 33 дитини, 18 липня кількість госпіталізованих збільшилася до 91, 19 липня – до 94 осіб.

Після отруєння дітей табір закрили.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ст. 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням і масовим отруєнням). Уповноважений Верховної Ради із прав людини Людмила Денісова взяла розслідування отруєння під особистий контроль.

23 липня Денісова повідомила, що більшість отруєних виписують із лікарень.