"Досі не віриться". Стерненко каже, що суд закрив справу про перевищення ним самооборони

Стерненко подякував усім, хто його підтримував
Фото: Сергій Стерненко / Facebook

Український активіст з Одеси Сергій Стерненко повідомив 26 грудня у Facebook про закриття кримінального провадження щодо смерті людини під час його, як він стверджує, самозахисту.

"Справу щодо мого самозахисту закрито. Мені самому в це не віриться, але відповідне рішення ухвалив Приморський районний суд Одеси. Сторона обвинувачення не довела мою провину, у моїх діях не було умислу на умисне вбивство. І не могло бути, бо я захищав своє життя під час уже третього замовного нападу у 2018 році в Одесі. Це був дуже важкий шлях – довести, що ти мав право захищатися", – написав Стерненко.

Він стверджує, що "проти цього тисла російська агентура", а також "багато істот", серед яких він згадав колишнього міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, нардепа від забороненої ОПЗЖ Нестора Шуфрича, позафракційного нардепа Олександра Дубінського й уже вбитого екснардепа Іллю Киву.

Стерненко подякував своїм адвокатам і "всім, хто не мовчав, хто виходив на протести і також виборював право на захист".

"Я певен, до замовника цих нападів дійде кара. Але це буде вже зовсім інша історія. Обовʼязково буде", – заявив активіст.

Контекст:

2018 року на Стерненка в Одесі вчинили три напади. Під час останнього, який стався 24 травня 2018 року, він смертельно поранив ножем одного з нападників – Івана Кузнєцова. Другий нападник, Олександр Ісайкул, утік із місця події, а потім виїхав з України. Активіст стверджує, що діяв у межах самозахисту. Під час нападу він також дістав поранення.

У середині травня 2020 року слідство визнало Стерненка потерпілим у справі про напад на нього. 11 червня СБУ оголосила Стерненку про підозру в умисному вбивстві. У спецслужбі стверджували, що активіст гнався за нападником, тому його дії не можуть кваліфікувати як самооборону.

Активісту інкримінували умисне вбивство й незаконне носіння холодної зброї. Сам Стерненко пов'язує напад зі своєю діяльністю активіста і протестами проти забудов в Одесі. В організації нападу він звинувачує мера міста Геннадія Труханова.