"Хай що вирішить суд, ми приймемо його рішення". Мати 16-річного водія Infiniti Миколи Харківського поспілкувалася із журналістами

Мати Миколи Харківського заявила, що прийме будь-який вирок суду і не відмовиться від сина
Фото: suspilne.media
Мати підозрюваного у справі про смертельну ДТП у Харкові 16-річного Миколи Харківського Марина Дегтяр заявила, що готова прийняти будь-який вирок суду. Про це вона сказала 18 листопада в ефірі програми "Говорить Україна" на телеканалі "Україна", перебуваючи на зв'язку через Skype.

"Я хочу сказати, хай що вирішить суд, ми приймемо будь-яке рішення. Хочу, щоб закон був один для всіх. Пишуть, що ми пропонуємо комусь гроші, щоб викупити сина, – це не так. Микола в СІЗО без телефона і будь-якої техніки, мало того, я навіть не можу передати йому кросівки. Жодних попусків йому немає, грошей у мене теж немає", – заявила жінка у прямому ефірі.

Дегтяр, яка зараз перебуває у Німеччині, повідомила, що Infiniti, яким керував її син, належить їй, документи на авто та ключі теж у неї. Напередодні ДТП автомобіль разом із другим комплектом ключів залишили для ремонту на станції техобслуговування. Звідти, за словами жінки, автомобіль забрав 16-річний Микола.

Мати Харківського стверджує, що не дарувала синові Infiniti й не давала дозволу на керування автомобілем.

"Мій син керував моєю машиною, машини у нього не було і не могло бути, тому що він неповнолітній. Це машина сім'ї, яка оформлена на моє ім'я. У мене була до цього машина, я багатодітна мама, машина нам потрібна – той автомобіль застарів, постійно ламався, його продали і купили вживаний, не новий", – підкреслила жінка.

Дегтяр попросила вибачення у сім'ї загиблого внаслідок ДТП і зазначила, що найближчим часом планує повернутися в Україну.

"Я найближчим часом повертатимуся. Микола – мій син, зрозумійте. Будь-яка мати мене зрозуміє, я від нього відмовитися не можу. Так, його буде покарано, і ми приймемо рішення суду, але він залишиться моїм сином", – сказала жінка.

Контекст:

Увечері 26 жовтня на перехресті проспекту Гагаріна та вулиці Одеської у Харкові сталася ДТП. Infiniti, проїжджаючи перехрестя на високій швидкості на червоне світло, врізався в автомобіль Chevrolet.

Унаслідок ДТП 58-річний водій Chevrolet загинув на місці, трьох пасажирів Infiniti – двох чоловіків та 16-річну дівчину – доправили до лікарні з тяжкими травмами.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого) Кримінального кодексу України. Водієві загрожує до восьми років ув'язнення.

Заступник начальника департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький повідомляв, що правоохоронці раніше двічі складали адмінпротоколи щодо 16-річного водія Infiniti. Матеріали складали за ч. 2 ст. 126 Кодексу про адміністративні правопорушення (керування без посвідчення водія) та ч. 1 ст. 122 (перевищення встановлених обмежень швидкості руху).

За даними Newsroom, водій Infiniti 2019 року фігурував у справі про хуліганство із застосуванням зброї. Він стріляв у відвідувачів супермаркету "Таврія В" із пневматичної зброї. Улітку 2021 року суд призначив йому два роки позбавлення волі з випробувальним строком на рік.

27 жовтня Харківського повідомили про підозру у справі про ДТП зі смертельними наслідками. 28 жовтня Київський райсуд Харкова обрав для Харківського запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

У перерві засідання суду, відповідаючи на запитання журналіста телеканала СТБ, Харківський фактично визнав, що він був за кермом. На камеру він перепросив у родичів загиблого і зазначив, що у машини були погані гальма.

16-річна Єлизавета Дусик, яка перебувала в салоні Infiniti і постраждала внаслідок ДТП, розповіла правоохоронцям, що автомобілем керував Харківський.

До початку суду адвокатка підозрюваного Інна Данилова заявляла, що її підзахисний після ДТП був у шоковому стані й не пам'ятає, чи був він за кермом іномарки.