Львівському антивакцинатору Стахіву не змогли обрати запобіжний захід, оскільки він не з'явився до суду

Суд переніс засідання на 18 листопада
Фото: depositphotos.com
Антивакцинатору Остапу Стахіву 17 листопада не змогли обрати запобіжний захід, оскільки він не з'явився до суду. Про це повідомила помічниця судді Олега Юрківа, який мав обирати запобіжний захід, Діана Кузьма в коментарі "Українській правді".

"Запобіжний захід не обрали, оскільки Стахів не з'явився в засідання, а запобіжний захід обов'язково розглядається за участі особи. Оскільки Стахів не затриманий, він мав сам прийти за повідомленням. Він не з'явився, тому була нарадча кімната і була ухвала про дозвіл на затримання. Від сьогоднішнього дня правоохоронці мають право на затримання та привід", – сказала вона.

Кузьма повідомила, що на суді були адвокати Стахіва. Відсутність підзахисного вони пояснили тим, що він нібито хворий і перебуває в лікарні на лікуванні, але надані ними документи не були завірені належним чином, тому суд не міг їх узяти до уваги.

Засідання суду перенесли на 18 листопада.

Як повідомив портал Zaxid.net, адвокати Стахіва заявили, що він на лікуванні у Сваляві Закарпатської області. Суддя дозволив виконавчій службі привести підозрюваного на засідання в разі, якщо лікарі підтвердять, що стан його здоров'я це дозволяє.

В.о. директора Свалявської міської лікарні Василь Кошеля підтвердив порталу, що до медустанови 17 листопада самостійно звернувся пацієнт 1985 року народження зі скаргами на проблеми із серцем. Наразі він перебуває на обстеженні. За словами лікаря, правоохоронці до лікарні поки що не приходили, але "запити були".

Контекст:

9 листопада Zaxid.net повідомив, що деякі політики, серед яких парламентарі від "Голосу" Роман Лозинський, Наталія Піпа, Галина Васильченко та Ярослав Рущишин, а також депутат Львівської міської ради від "Голосу" Ігор Шолтис, звернулися до СБУ щодо діяльності Стахіва.

16 листопада у Стахіва провели обшуки. Його та ще одного фігуранта, громадянина РФ, повідомили про підозру за ст. 109 Кримінального кодексу (дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади).

Zaxid.net зазначив, що після обшуків Стахіва відвезли до лікарні, але медики не знайшли підстав для госпіталізації та відпустили його.

Як пише Zaxid.net, 35-річний Стахів у своїх соцмережах заявляв, що пандемії коронавірусу немає, а також поширював фейки та теорії змови про вакцинацію. Його акаунти блокували у Facebook та YouTube. "Він називає себе керівником незареєстрованої організації "Права людини", на рахунок якої збирає гроші для своїх акцій", – ідеться у статті. Портал зазначив, що саме Стахів був одним із організаторів мітингу антивакцинаторів, який провели в Києві 3 листопада.