МОЗ: В Україні немає епідемії гепатиту А

У МОЗ заявили, що за 11 місяців 2017 року в Україні зареєстрували 29 спалахів вірусного гепатиту А
Фото: pixabay.com

За даними Міністерства охорони здоров'я України, у Миколаївській області на гепатит А захворіло 47 осіб, із них шестеро дітей.

В Україні зафіксовано епідемію вірусного гепатиту А, повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України у Facebook 5 січня.

"В Україні зареєстрували спалах вірусного гепатиту А. Епідемії немає. Захворіли 47 людей у Миколаєві та області. Із них шестеро дітей. Хворих госпіталізували до Миколаївської обласної інфекційної лікарні та Миколаївської обласної дитячої інфекційної лікарні. Троє людей від госпіталізації відмовилися", – ідеться в повідомленні.

Зазначають, що у більшості хворих форма перебігу захворювання середньої тяжкості, у двох людей, зокрема в однієї дитини, – важка форма перебігу. У стаціонарі залишається 35 осіб. Епідеміологічне дослідження і лабораторні дослідження питної води тривають.

У міністерстві додали, що за 11 місяців 2017 року в Україні зареєстрували 29 спалахів вірусного гепатиту А, водночас показники захворюваності не перевищили середніх багаторічних рівнів. За даними медиків, спалахи переважно були пов'язані з недотриманням особистої гігієни та заходів профілактики, а також порушенням протиепідемічного режиму на об'єктах.

4 січня за фактом масового зараження жителів Миколаєва гепатитом А поліція відкрила кримінальне провадження.

У Миколаївській міськраді заявили, що хворі на вірусний гепатит А жителі міста вживали доочищену воду з пунктів розливу ТМ "Чиста вода".

Гепатит А – гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки, яка може протікати і в легкій, і в важкій формі. Інфекція потрапляє в організм людини під час споживання забруднених продуктів харчування і води. Окрім того, зараження можливе шляхом тісного фізичного контакту з хворими.