На Чорнобильську АЕС надійшов лист про мінування, сотні туристів чекають на закінчення перевірки

На ЧАЕС надійшов лист про вибуховий пристрій на території станції
Фото: Державне агентство України з управління зоною відчуження / Facebook
На електронну пошту Чорнобильської АЕС від невідомого надійшло повідомлення про те, що на території промислового майданчика станції закладено вибуховий предмет. Про це повідомило Держагентство з управління зоною відчуження у Facebook.

Лист у ЧАЕС надійшов приблизно о 12.00. Пресслужба підприємства зазначає, що такі повідомлення надходять уже не вперше.

На станції оголосили режим аварійної готовності – вжито заходів щодо захисту персоналу, "виконуються заплановані заходи щодо запобігання терористичній загрозі".

Створено оперативний штаб із підрозділів Служби безпеки України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної служби з надзвичайних ситуацій. Правоохоронці перевіряють інформацію про замінування.

Поліція і СБУ перекрили всі КПП Чорнобильської зони. "Пріоритетним напрямом дій є безпека людей, які на цей момент знаходяться в зоні відчуження", – ідеться в повідомленні.

Сотні туристів змушені очікувати на завершення заходів із безпеки, зазначив у Facebook член громадської ради Державного агентства України з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко. За його словами, більшість груп сьогодні до моменту отримання повідомлення вже встигли заїхати у 30-кілометрову зону, але далі у Прип'ять, Чорнобиль-2 і на ЧАЕС потрапити поки не можуть.

"Зазвичай у такий спосіб "розважаються" сталкери. Я припускаю, що це може бути напряму пов'язане з останніми змінами законодавства щодо криміналізації статті за нелегальне проникнення до зони відчуження", – вважає Ємельяненко.

Він підкреслив, що ЧАЕС за останні десятиліття пережила десятки схожих повідомлень про замінування, але жодне з них не збулося. "Та й не може, адже палива в реакторах уже давно немає, та вибухати там нема чому. Хіба бетонний паркан підірвати", – додав Ємельяненко.

Контекст:

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції у квітні 1986 року стала однією з найбільших промислових ядерних катастроф в історії. За міжнародною шкалою ядерних подій, ухваленою 1988 року, аварія на ЧАЕС – одна з двох, яку оцінили за максимальним, сьомим, рівнем небезпеки. Порівнянна з нею за масштабами тільки катастрофа на японській АЕС "Фукусіма-1" 2011 року.

7 червня 2017 року уряд України затвердив проєкт будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного пального.

У квітні 2017 року тодішній міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак повідомляв, що сховище буде споруджено в Чорнобильській зоніЗа його словами, Україна щорічно платить РФ приблизно $200 млн за зберігання відпрацьованого ядерного пального.

У листопаді 2017 року стартувало будівництво сховища.

Держпідприємство "Чорнобильська АЕС" 7 вересня 2020 року дістало дозвіл на введення в експлуатацію нового сховища відпрацьованого ядерного пального.