У Херсонській області спалахнули лісові пожежі, окупанти заборонили їх гасити

Місцеві жителі кажуть, що дим було видно над територією Чорноморського біосферного заповідника
Фото: Фото: Галина Соценко / Facebook
На тимчасово окупованих територіях Херсонської області 7 травня спалахнули лісові пожежі, проте російські військові заборонили місцевим жителям гасити вогонь. Про це написав у Facebook голова Чукалівської сільської ради Олександр Мусієнко.

За словами Мусієнка, горіли ліси біля сіл Геройське та Іванівка.

"Дуже боляче розуміти, що російські військові силою забороняють місцевим жителям тушити пожежу! Мені дзвонять сотні людей, які запитують: "А що робити – згоріти чи втопитися?" – розповів він.

Скріншот: Чулаківська сільська територіальна громада / Facebook

У коментарях під повідомленням Мусієнка люди розповіли, що дим видно над територією Чорноморського біосферного заповідника, й оприлюднили фото.

Фото: Галина Соценко / Facebook
Скріншот: Чулаківська сільська територіальна громада / Facebook

Telegram-канал "Х...евый Херсон" опублікував кілька відео пожеж в області.

Контекст:

Херсон та область тимчасово окуповані російськими військами від початку березня.

У низці населених пунктів Херсонської області вже після окупації проводили проукраїнські мітинги, зокрема у Херсоні, Каховці, Генічеську та Новій Каховці. 9 березня російські окупанти через опір жителів Херсона ввели в регіон підрозділи Росгвардії, які затримують протестувальників.

За даними розвідки, окупанти збираються проводити на захопленій ними території Херсонської області псевдореферендум щодо створення так званої "ХНР", а також планують провести примусову "мобілізацію" українських громадян, щоб змусити їх воювати проти Збройних сил України під контролем загороджувальних загонів.

Водночас мер Херсона Ігор Колихаєв вважає, що "референдуму" не буде. На його думку, окупанти планують "приєднати" Херсонську область до окупованого Криму.

6 травня постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева заявила, що на окупованій території Херсонської області російські військові діють за сценарієм, аналогічним захопленню Криму 2014 року, і "в підвалах" окупанти утримують приблизно 500 людей, їх катують.