У Львівській області чоловік дістав рік обмеження волі за підроблений COVID-сертифікат

Рішення суду поки що остаточно не набуло чинності
Фото: depositphotos.com
У Львівській області суд призначив чоловікові покарання у вигляді обмеження волі за спробу в'їхати в Україну з підробленим сертифікатом вакцинації проти коронавірусу. Про це 18 грудня повідомив портал Zaxid.net.

Чоловіка, за даними видання, звати Олександр Шеленко. У судовому вироку зазначено, що у серпні 2021 року він придбав підроблене свідоцтво про вакцинацію з печаткою Львівської обласної інфекційної лікарні.

Слідство не встановило, хто продав Шеленкові підроблений сертифікат.

Чоловікові вдалося потрапити з підробленим документом до Польщі, а коли він 20 листопада повертався, прикордонники виявили, що свідоцтво сфальсифіковане.

У суді Шеленко визнав провину та попросив суворо його не карати. Суддя визнав його винним у підробленні документа і призначив один рік та один місяць позбавлення волі.

Рішення суду поки не набуло чинності, Шеленко має 30 днів, щоб подати апеляцію.

Контекст:

Кабінет Міністрів України 22 вересня на своєму засіданні підтримав законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу щодо відповідальності за підроблення документів про вакцинацію.

1 листопада комітет Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроєкт №6084 щодо встановлення відповідальності за підроблення документів про проведення профілактичних щеплень. Парламент ухвалив його у першому читанні 2 листопада. Зокрема, пропонують ввести штраф за підроблення COVID-сертифікатів від 17 тис. до 34 тис. грн або обмеження волі до двох років для тих, хто свідомо використовує підроблені документи.

За даними МВС, в Україні цього року відкрили понад 1200 проваджень за підроблення COVID-документів.

Керівник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк сказав 4 листопада, що торгівля COVID-сертифікатами в Україні стала масштабним явищем.

У поліції 8 листопада повідомили, що більш ніж у 80 провадженнях за фактами підроблення, збуту та використання COVID-документів фігурують медики.

За словами міністра охорони здоров'я України Віктора Ляшка, у МОЗ хочуть дати можливість зробити щеплення проти COVID-19 тим, хто раніше купив підроблені документи про вакцинацію. Власникові фейкового COVID-сертифіката доведеться розповісти сімейному лікарю, де він його придбав.

17 листопада Державна прикордонна служба України повідомила, що із серпня цього року прикордонники виявили 1737 недійсних і  594 підроблені COVID-сертифікати.

Цього ж дня профільний комітет Верховної Ради України підтримав амністію для українців, які купили підроблений COVID-сертифікат і повідомили про це правоохоронні органи.