"На вас заведено кримінальну справу". Нацполіція попередила про кібератаку зловмисників від її імені

За допомогою цього розсилання зловмисники розповсюджують вірус, який встановлює на комп'ютер користувача віддалений прихований доступ
Фото: depositphotos.com
Шахраї розсилають листи від імені поліції з вимогою надати персональні дані. Про це повідомила пресслужба патрульної поліції у Telegram 3 червня.

"Сьогодні зранку нібито з електронної пошти управління патрульної поліції в м. Києві kyiv2@patrol.police.gov.ua різним державним органам і приватним компаніям надходили листи від імені начальника департаменту патрульної поліції з контекстом: на вас заведено кримінальну справу, терміново надайте інформацію, інакше вам буде виписано штраф", – розповіли в поліції.

Там підкреслили, що таких листів департамент не надсилав, і це – атака кіберзловмисників.

"Застерігаємо, що електронні листи зі схожим змістом (про несплачені податки, кримінальні справи тощо) можуть надходити і нібито від інших держустанов", – зазначили в поліції.

У повідомленні наголошують, що листи містять додатки, під час відкривання яких відбувається завантаження вірусного файлу, що заражає комп'ютер.

Правоохоронці закликали громадян не відкривати будь-які архіви під паролем і файли, що надходять на електронну пошту, стежити за встановленим і оновленим антивірусним програмним забезпеченням, а також звертати увагу на адресу відправника листа і перевіряти його правдивість, оскільки спам-повідомлення відправляють із неофіційних адрес електронної пошти.

У кіберполіції додали, що за допомогою цього розсилання зловмисники поширюють шкідливе програмне забезпечення, яке встановлює на комп'ютер користувача віддалений прихований доступ і відправляє документи на підконтрольні їм сервери.

Тим, хто постраждав від цього правопорушення, кіберполіція пропонує звернутися до них через форму зворотного зв'язку або за телефоном: 0 800 50 51 70.

Контекст:

Про схоже шахрайське розсилання 2020 року повідомляла "Укрпошта".