П'ятеро нелегальних шукачів бурштину дістали вогнепальні поранення під час сутички із СБУ в Рівненській області

У Рівненській, Волинській та Житомирській областях регулярно фіксують незаконне видобування бурштину
Фото: depositphotos.com
На бурштинових родовищах біля села Єльне в Рівненській області 10 лютого сталася сутичка нелегальних копачів із працівниками СБУ. Про це повідомило Держбюро розслідувань.

Співробітники СБУ запідозрили кількох цивільних у незаконному видобуванні бурштину та хотіли перевірити цю інформацію. Копачі чинили опір, розпочали бійку із застосуванням ножів, сокир та бензопил. Співробітники СБУ, відповідно, почали стріляти з вогнепальної зброї.

Унаслідок інциденту п'ятеро цивільних потрапили до лікарні з вогнепальними пораненнями. У чотирьох із них уражені ноги, в одного – рана передпліччя. Поки їхньому життю нічого не загрожує. Тяжкість завданих тілесних ушкоджень встановлюють.

Попередня кваліфікація правопорушення – ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади працівником правоохоронного органу із застосуванням зброї).

Управління СБУ в Рівненській області повідомило у Facebook, що внаслідок сутички також постраждало троє співробітників спецслужби.

СБУ встановила місцевих жителів, які займалися незаконним видобуванням бурштину. Їхні дії кваліфікували за ст. 240-1 (незаконне видобування бурштину), ст. 441 (екоцид або масове знищення рослинного чи тваринного світу) Кримінального кодексу.

Національна поліція зареєструвала кримінальні провадження за ч. 2 ст. 342 (опір працівнику правоохоронного органу), за ч. 1 ст. 294 (масові заворушення) та за ч. 2 ст. 345 (погроза чи насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Контекст:

Незаконне видобування бурштину регулярно фіксують у Рівненській, Волинській та Житомирській областях. Улітку 2015 року п'ятий президент України Петро Порошенко заявляв, що 90% бурштину в Україні видобувають нелегально за заступництва правоохоронних органів.

У серпні 2019 року президент України Володимир Зеленський говорив, що масштаби незаконного видобування бурштину в Україні сягнули рівня екологічного лиха.

2 вересня президент доручив Верховній Раді до 1 грудня 2019 року ухвалити законопроєкт про видобування бурштину. Урядовий законопроєкт №2240 внесли до парламенту 8 жовтня. У першому читанні парламент підтримав його 12 листопада, а у другому – 19 грудня. Зеленський підписав закон 27 грудня. Документ ввів єдині дозволи на розвідку з правом видобування бурштину на п'ять років на ділянці до 10 га через електронні аукціони.