Підпал синагоги в Херсоні. Суд оголосив вирок двом неонацистам

Обвинувачені підтримують нацистську ідеологію, стверджували у СБУ
Фото: ssu.gov.ua
У Херсоні суд ухвалив вирок двом місцевим жителям, які 2020 року підпалили місцеву синагогу. Про це повідомила пресслужба обласної прокуратури 20 липня.

У прокуратурі наголосили, що обвинувачені підпалили будівлю Херсонської іудейської релігійної громади "Хабад" на ґрунті національної та релігійної ворожнечі.

Вироком суду обвинувачених було визнано винними у скоєнні підпалу та пошкодженні культової споруди (ч. 2 ст. 194, ст. 178 Кримінального кодексу України). Їм призначили покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі із застосуванням випробувального строку на один рік.

Контекст:

20 квітня 2020 року стався підпал будівлі Херсонської іудейської релігійної громади "Хабад". Уночі невідомі кинули пляшку із запалювальною речовиною в місцеву синагогу. Унаслідок нападу трохи обгоріли двері, ніхто не постраждав.

У травні 2020 року СБУ затримала двох підозрюваних у спробі підпалу синагоги. Повідомляли, що вони "підтримують нацистську ідеологію", а підпалом будівлі вирішили "відзначити" річницю з дня народження лідера нацизму Адольфа Гітлера. У СБУ стверджували, що зловмисників затримали 9 травня "під час спроби здійснити нові провокації в день 75-ї річниці перемоги над нацизмом".