Політичні призначення на керівні посади призвели до цілковитої деградації професіоналізму силових структур України – Смешко про вбивство Вороненкова

Смешко: У нас немає постійного контролю над якістю роботи працівників силових структур
Фото: uacrisis.org

Убивство екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова стосується не лише СБУ, мова також іде про елементарну охорону порядку в центрі столиці країни, яка вже три роки перебуває в стані війни, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" екс-голова Служби безпеки України Ігор Смешко.

У Росії вбивство колишнього депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова буде використане як послання, що всі "зрадники" країни "погано закінчують", заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" екс-голова Служби безпеки України Ігор Смешко.

"Хочемо ми того чи ні, але більшість жителів РФ підтримує курс чинного президента. Це пов'язано і з роботою пропагандистської машини, і з тотальним контролем ЗМІ. До того ж більшість громадян Росії ніколи не відвідували країни Заходу. Максимум – це відпочинок в Єгипті або Туреччині. Основна маса населення там черпає інформацію з телевізора. І треба розуміти, що російська пропаганда "повісила" на Вороненкова ярлик "зрадник". Усередині самої РФ це вбивство продемонструє, що "зрадники" погано закінчують, а Україна нібито нездатна створити державу, там панує свавілля і тікати туди марно", – зазначив Смешко.

У нас відбулася партійна приватизація силового блоку держави

Він акцентував, що про вбивство Вороненкова в російських ЗМІ почали писати ще минулого місяця.

"Ви ж бачили, ще в лютому в російських ЗМІ писали, що Вороненкова вб'ють. Причому вже тоді вони говорили, що за цим нібито будуть стояти спецслужби України. Таким чином вони готували громадську думку до такого розвитку подій", – зазначив Смешко.

За його словами, співробітники силових структур України практично втратили професіоналізм.

"Я завжди говорив і буду повторювати, що по професіоналізму українських силових структур, спецслужб і розвідки нанесено серйозний удар. У результаті він почав зникати. Особливо це проявилося, коли у нас, починаючи з 2005 року, почали практикувати політичні призначення на керівні посади спецслужб і правоохоронних органів. У нас відбулася партійна приватизація силового блоку держави. Цим політичним призначенцям не обмежили повноваженнь. У підсумку, як у феодальній державі, вони стали підтягувати відданих їм людей, сприяти просуванню кар'єри тим, хто симпатизує певній політичній силі. Політичні призначення на керівні посади призвели до цілковитої деградації професіоналізму силових структур України", – заявив Смешко.

На його думку, силові структури України не мають достатнього рівня контролю.

"У нас немає постійного контролю над якістю роботи працівників силових структур, наприклад, з боку опозиції. Тобто щоб у політичної сили, яка перебуває при владі, не було можливості використовувати силові структури у власних інтересах. Але у нас немає навіть двох, заснованих на ідеології, а не вождизмі, по-справжньому демократичних партій, які були б віддані закону, Конституції та демократії. Тому й опозиції справжньої немає. Те, що відбувається у країні – це системна криза державного управління, фактично вирок кадровій політиці, яку проводить політична сила, що перебуває при владі. Це вирок компетентності в управлінні силовим блоком держави", – зазначив Смешко.

Рівень професіоналізму, планування та координації всієї правоохоронної системи у мене викликає сумніви

Він вважає, що якщо Вороненков дійсно був основним свідком у справі екс-президента України Віктора Януковича, він мав би бути забезпечений професійною охороною.

"Якщо нас запевняють, що Вороненков був головним свідком у справі Януковича, то йому потрібно було забезпечити професійну охорону. Це насамперед оперативне супроводження особи, що охороняється, яке має забезпечувати явно не одна людина. СБУ та МВС охорону йому не давали. Отже, їм ніхто не ставив відповідних завдань. Виникає запитання: чому ГПУ не ініціювала виділення йому охорони? Вбивство сталося в центрі Києва. А отже, це стосується не тільки СБУ, тут йдеться про охорону порядку в центрі столиці країни, яка вже три роки перебуває у стані війни", – зазначив Смешко.

За його словами, українська розвідка повинна була відвернути загрозу життю Вороненкова з боку іноземних спецслужб.

"Рівень професіоналізму, планування та координації всієї правоохоронної системи у мене викликає сумніви. Я не маю права не вірити генпрокурору, який назвав Вороненкова основним свідком. Але чому не був задіяний комітет з питань розвідки для розвідувального забезпечення його безпеки? У нас же є секретар РНБО – координатор діяльності всіх силових і правоохоронних органів. Якщо загроза передбачалася ззовні, то потрібно було підключити не тільки СБУ та МВС, але й розвідку", – резюмував Смешко.

24 березня народний депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко повідомив, що вбивця Вороненкова – громадянин України, уродженець Севастополя, який пройшов підготовку в школі для диверсантів у РФ, а потім вступив на службу до Нацгвардії України.

Цього ж дня радник голови СБУ Юрій Тандіт підтвердив, що вбивця Вороненкова служив у Нацгвардії.

Удень 23 березня кілер убив Вороненкова в центрі Києва. Охоронець політика смертельно поранив нападника, але й сам дістав поранення.

Генпрокурор України Юрій Луценко поклав на Росію відповідальність за вбивство Вороненкова. У Нацполіції основною версією теж вважають дії РФ.

Президент Петро Порошенко назвав подію актом державного тероризму з боку Росії.

Читайте останнє інтерв'ю Вороненкова, за трагічним збігом опубліковане у виданні "ГОРДОН" за півтори години до вбивства: "У Росії кричать, що потрібно обміняти мене на Сущенка, а якщо не вийде – вбити, як Бандеру".