Поліцейський закривав вічко, поки різали двері, потім пролунав постріл. ЗМІ опублікували відео конфлікту через київську квартиру

ЗМІ показали, як поліцейський дістав поранення
Скріншот: Надзвичайні новини. ICTV / YouTube
9 липня програма "Надзвичайні новини", яка виходить на каналі ICTV, оприлюднила відеозапис із нагрудних камер співробітників приватної охоронної фірми, які були на місці стрілянини біля квартири на Голосіївському проспекті в Києві.

На ролику видно, що поліцейський закривав дверне вічко, поки невідомий чоловік болгаркою зрізав замок. У цей момент пролунав постріл, унаслідок якого, імовірно, було поранено правоохоронця.

Ролик також опублікували в Telegram-каналі "Магнолія TV".

Контекст:

7 липня поліція приїхала за викликом на конфлікт. Іван Мартинюк забарикадувався у квартирі і стріляв через двері. За словами голови київської поліції Андрія Крищенка, було щонайменше два постріли. Спочатку повідомляли, що постраждало двоє: у поліцейського вогнепальне поранення руки, у ще однієї людини  цивільної – поранення обличчя.

Пізніше у прокуратурі заявили про трьох постраждалих, третій теж цивільний. Дії Мартинюка кваліфікували як замах на вбивство працівника правоохоронного органу у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків і замах на вбивство двох осіб (ст. 348, ч. 2 ст. 15, п. 1. ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України). Максимальне покарання – довічне ув'язнення.

За даними "Надзвичайних новин", поранення, крім поліцейського, дістали новий власник квартири й охоронець.

Конфлікт, за даними поліції і за словами родича стрілка, стався через квартиру – її нібито продали на аукціоні й тепер невідомі намагаються незаконно її відібрати в Мартинюка. За інформацією ТСН, квартиру стрілка виставили на торги через борги й він оскаржував це рішення.

Стрілка, який забарикадувався у квартирі, затримали. Перед цим він підпалив житло, пожежу загасили. У поліції розповіли, що під час затримання чоловік поводився неврівноважено.

9 липня Мартинюка заарештували на два місяці. Він у суді говорив, що захищав своє житло.

"Уже під час намагання зрізати петлі [на дверях] я був змушений захищати свою дружину і своє житло за допомогою зброї. Хочу зазначити, що до пострілів жоден із поліцейських не показав свого посвідчення. Не було навіть спроби донести текст чи вислати на телефон постанову, згідно з якою мали б діяти правоохоронці", – заявляв чоловік.