Поліція повідомила про викриття "групи смерті" у Кривому Розі. Її 15-річна адміністраторка планувала суїцид

3 березня вдома в 15-річної мешканки Кривого Рогу провели обшук. У поліції кажуть, що наступного дня вона планувала накласти на себе руки
Фото: dp.npu.gov.ua
За даними правоохоронців, 15-річна мешканка Кривого Рогу створила й адмініструвала в Telegram чат, учасникам якого давала завдання завдавати самим собі травм.

Поліція Дніпропетровської області викрила діяльність так званої групи смерті в Telegram. Про це пресслужба відомства поінформувала 4 березня.

За даними правоохоронців, чат створила й адмініструвала 15-річна мешканка Кривого Рогу. Чат діяв із 21 лютого. Після створення там було приблизно 500 осіб, а коли адміністраторка почала спонукати учасників завдавати собі тілесних ушкоджень, їхня кількість скоротилося до 13, повідомили в поліції.

"Вони надсилали фото поранень, після чого отримували наступні інструкції. Таких завдань могло бути більше п'яти в день. 3 березня слідчі спільно з прокуратурою провели санкціонований судом обшук за місцем проживання 15-річної криворожанки, яка надавала завдання учасникам каналу і була його адміністратором. Під час обшуку в неї вилучили мобільні телефони, планшет і ноутбук. За попередньою інформацією поліцейських, 4 березня дівчина планувала покінчити життя самогубством", – ідеться в релізі.

Особи кураторки групи та інших організаторів поки не встановлено. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом доведення до самогубства (ст. 120 Кримінального кодексу України).

У поліції закликають батьків більше уваги приділяти дітям, цікавитися їхнім життям і говорити з ними про небезпеку в інтернеті.

Фото: dp.npu.gov.ua

Інтернет – ефективний інструмент навіювання, за його допомогою до суїциду дітей можуть схиляти шахраї, розповіла "ГОРДОН" кримінологиня Анна Маляр. Вона говорила, що в Києві та області почастішали випадки самогубств серед дітей.

Також останнім часом було кілька випадків отруєння таблетками серед школярів у різних містах. Інцидент у Києві поліція пов'язувала з відео в TikTok. Челенджем у соцмережі пояснювали й отруєння двох школярок з Івано-Франківська.