Пожежі в Луганській області не могли загасити через украдене паливо для машин рятувальників – ДБР

Унаслідок пожеж у Луганській області загинуло 16 осіб
Фото: dsns.gov.ua

У липні та вересні – жовтні цього року в Луганській області сталося кілька масштабних пожеж із жертвами. Слідчі Держбюро розслідувань з'ясували, що через систематичне розкрадання палива, призначеного для автомобілів луганських рятувальників, вони не могли вчасно виїхати на місце пожежі й ліквідувати її.

Однією з головних причин масштабних пожеж на території Луганської області в липні та вересні – жовтні було системне розкрадання палива, призначеного для автомобілів Держслужби з надзвичайних ситуацій. Про це повідомили в Держбюро розслідувань.

Як з'ясували слідчі, майже в кожному структурному підрозділі ДСНС Луганської області за вказівкою керівництва було придбано спеціальні технічні засоби для корекції одометрів (прилад для вимірювання кількості обертів колеса) автомобілів. Саме за їхньою допомогою систематично проводили маніпуляції з пробігом спецтехніки та завищували реальний пробіг автомобілів, а паливо розкрадали.

"Таким чином, в управлінні ДСНС не було сформовано належний резерв паливно-мастильних матеріалів, спеціалізована техніка для гасіння пожеж під час виникнення масових пожеж на території області не змогла вчасно виїхати на місця пожежі, що не дало можливості для їх оперативної локалізації", – зауважують у бюро.

Слідчі відкрили провадження за фактом службової недбалості, що призвела до тяжких наслідків (ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до п'яти років.

Пожежі в Луганській області почалися 6 липня. В облдержадміністрації їх визнали надзвичайною ситуацією регіонального рівня. Тоді загинуло п'ять осіб. Повністю ліквідувати загоряння рятувальники змогли тільки 13 липня.

Нові загоряння в області почалися 30 вересня, загасили їх лише 8 жовтня. Пожежі зафіксували у Старобільському, Станично-Луганському та Новоайдарському районах і в районі Сєвєродонецька. У штабі ООС заявляли, що спровокували пожежу збройні формування Росії, які вели обстріл трасувальними кулями.

Під час осінніх пожеж загинуло 11 осіб, ще 18 (зокрема троє рятувальників) травмувалися, також було зруйновано 650 будинків.