Представник туркменської діаспори заявив, що зникла студентка медичного вишу в Києві наклала на себе руки через конфлікт із деканатом

Про зникнення студентки стало відомо 30 січня
Фото: Олександр Чуб / Facebook

У Національному медичному університеті імені Богомольця заявили, що зниклу в Києві студентку Мукаддас Насирлаєву відрахували з вищого навчального закладу в січні через порушення міграційного законодавства. Голова громадської організації "Діаспора туркменського народу" Ровшанбек Розметов повідомив, що дівчина кинулася з мосту. Офіційних підтверджень смерті Насирлаєвої поки що немає.

Голова громадської організації "Діаспора туркменського народу" Ровшанбек Розметов заявив, що студентка Національного медичного університету імені Богомольця Мукаддас Насирлаєва наклала на себе руби в Києві серез конфлікт із деканатом вишу. Про це він повідомив у Facebook 17 лютого.

30 січня стало відомо про зникнення Насирлаєвої, після цього до її пошуків долучилася громадськість.

"Як з'ясувалося, деканат із роботи з іноземними студентами НМУ ім. Богомольця вчасно не подав документів Мукаддас у міграційну службу для отримання посвідки на проживання. За тиждень до зникнення Мукаддас посольство Туркменістану попросило її принести завізовану деканом факультету заяву про сприяння у вирішенні питання з посвідкою на проживання в Україні. Заступник декана з роботи з іноземними студентами НМУ ім. Богомольця Тимохіна Тетяна Олександрівна навіть не прочитавши порвала заяву Мукаддас і віддала їй у руки, повідомивши їй, що вона нічого підписувати не буде. Очевидно, що Тимохіна Т. О. чекала, як і від інших студентів, подяки за послуги з отримання посвідки на проживання, а не порожню заяву", – написав Розметов.

Він повідомив, що ввечері 30 січня "Мукаддас для врегулювання питання з посвідкою на проживання знову була на прийомі у заступника декана Тимохіної".

"Після зустрічі з нею Мукаддас чомусь не поїхала додому, телефон відключився. Вона сіла в метро на станції Політехнічний інститут, вийшла на станції Дніпро, пройшлася вздовж набережної до мосту Патона, і стрибнула з мосту", – заявив представник діаспори Туркменістану.

Наразі правоохоронці офіційно не підтвердили смерті студентки, рятувальники не виявили її тіла. За словами Розметова, Державна служба з надзвичайних ситуацій продовжує пошуки.

У прес-службі медичного університету 19 лютого заявили, що Насирлаєву повідомили про відрахування з НМУ імені Богомольця у зв'язку з порушенням міграційного законодавства 24 січня.

"На жаль, Мукаддас була відрахована з НМУ через порушення міграційного законодавства. Термін дії її візи закінчився 17 грудня 2017 року. До цього часу Насирлаєва не оформила посвідку і не виїхала до Туркменістану, щоб отримати нову візу. 18 січня медичний університет повідомив про розірвання контракту з Мукаддас Насирлаєвою на підставі порушення студенткою міграційного законодавства, 24 січня їй було вдруге особисто повідомлено про підписання наказу про відрахування з університету, оскільки ситуація не змінилася", – ідеться в повідомленні.

У повідомленні наголошують, що Національний медичний університет зацікавлений у тому, щоб усі обставини у цій справі якнайшвидше було встановлено, "і звертається до ЗМІ з проханням уникнути будь-яких маніпуляцій щодо зникнення колишньої студентки НМУ до оголошення офіційних результатів слідства".