СБУ повідомила про підозру посадовців Національної спілки архітекторів, які "займалися махінаціями"

Під час обшуків СБУ виявила електронний ключ доступу до системи
Фото: Служба безпеки України / Telegram
Служба безпеки України повідомила про підозру посадовців Національної спілки архітекторів України. Про це 8 січня повідомила пресслужба СБУ в Telegram.

"Кіберфахівці СБУ зібрали беззаперечні докази вини посадовців Національної спілки архітекторів України, які займалися махінаціями в будівельній сфері України", – ідеться в повідомленні.

За даними слідства, підозрювані за вказівкою керівництва спілки незаконно змінювали дані у державній електронній системі у галузі будівництва. Імовірно, зловмисники видавали нові сертифікати атестації архітекторів, хоча не мали на це права.

"Аби схема працювала, вони незаконно змінювали персональні дані архітекторів у раніше виданих сертифікатах. Для цього представник Національної спілки архітекторів за вказівкою керівника передав підконтрольній третій особі свій електронний ключ для входу в електронну систему. Використовуючи ключ та прогалини в протоколах безпеки системи, здійснено несанкціоноване втручання та зміну особистих даних в старих сертифікатах архітекторів з окупованого Криму на необхідних "новостворених", – повідомили у Службі безпеки.

Під час обшуків за місцями проживання та роботи підозрюваних правоохоронці виявили електронний ключ доступу до системи, комп'ютерну техніку й інші цифрові носії інформації з доказами.

У СБУ додали, що дії архітекторів, які використовували підроблені сертифікати, можна визнати в судовому порядку незаконними. Це може призвести "до інших негативних наслідків для забудовників і простих громадян", зазначили в органі.

Співробітники Служби безпеки викрили цю схему наприкінці минулого року. У січні пресслужба СБУ повідомляла, що у справі триває досудове розслідування за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних мереж) і ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яку обробляють в електронно-обчислювальних машинах).