СБУ в Луганській області затримала завербованого на Донбасі українця, який готував убивство екс-судді

Російські спецслужби завербували українця, який відбував покарання на окупованому Донбасі
Фото: ssu.gov.ua

Завербованого на окупованому Донбасі спецслужбою РФ українського громадянина було затримано у Луганській області під час спроби проникнути у приватний будинок колишнього судді, щоб убити його.

Співробітники контррозвідки Служби безпеки України попередили в Луганській області замовлений спецслужбою РФ терористичний акт стосовно одного з колишніх високопосадовців судової системи. Про це повідомляє прес-служба відомства.

За даними правоохоронців, російські спецслужби завербували українського громадянина, який відбував покарання на тимчасово окупованій території Донбасу. Чоловіка звільнили з в'язниці після того, як його завербували спецслужби РФ і він погодився виконувати диверсійно-розвідувальні, терористичні завдання на території України.

У березні 2018 року чоловік нібито отримав завдання від кадрового офіцера спецслужб РФ – здійснити теракт проти представника української судової системи. Він провів необхідні розвідувальні дії і "одержав кошти для вчинення злочину".

"За задумом російських кураторів, убивство судді повинно було дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в Луганській області і підірвати довіру населення до правоохоронних органів", – уважають у СБУ.

Чоловіка було затримано під час спроби проникнути у приватний будинок судді для його вбивства.

Зловмисник зізнався, що також займався відео- та фотофіксацією місця дислокації однієї з військових частин, наявної там техніки і озброєння, окремих залізничних вузлів на території Луганської області, а також вивчав систему безпеки одного із бізнес-центрів Києва.

За це він діставав винагороду від представників спецслужби РФ під час зустрічей в Москві.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей. РФ заперечує свою причетність до конфлікту.