СБУ викрила посадовця Нацполіції, який організував вивезення риби із зони радіоактивного зараження ЧАЕС

Начальнику підрозділу відділу поліції зони ЧАЕС оголосили про підозру
Фото: Служба безпеки України / Facebook

Керівник одного з підрозділів відділу поліції зони ЧАЕС налагодив вивезення риби із зони відчуження без проходження обов'язкового дозиметричного контролю, повідомили у СБУ.

Співробітники Служби безпеки України викрили чиновника Нацполіції в організації незаконного вивезення продукції з території зони радіоактивного забруднення Чорнобильської АЕС. Про це 20 березня повідомила прес-служба СБУ у Facebook.

За даними спецслужби, керівник одного з підрозділів відділу поліції зони ЧАЕС у Київській області налагодив вивезення товарів, зокрема рибної продукції, із зони відчуження без проходження дозиметричного контролю. До протиправної діяльності поліцейський залучив співробітників батальйону з охорони зони радіоактивного забруднення.

Небезпечну для здоров'я продукцію нелегально переправляли через контрольно-пропускний пункт "Дитятки" для продажу на території регіону. За попередніми оцінками, щоденний дохід фігурантів справи становив понад 150 тис. грн.

Начальнику підрозділу відділу поліції зони ЧАЕС оголосили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 364 (зловживання владою), ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 249 (співучасть у незаконному зайнятті рибним промислом) і ч. 4 ст. 267-1 (порушення вимог режиму радіоактивної безпеки) Кримінального кодексу України, йому мають обрати запобіжний захід.

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції у квітні 1986 року стала однією з найбільших промислових ядерних катастроф в історії. За міжнародною шкалою ядерних подій, затвердженою в 1988 році, аварія на ЧАЕС – одна з двох, яку оцінили максимальним, сьомим, рівнем небезпеки. Порівнянна з нею за масштабами тільки катастрофа на японській АЕС "Фукусіма-1" 2011 року.