СБУ викрила схему, за якою намагалися вкрасти майже 100 млн грн жителів Маріуполя на користь РФ

СБУ провела обшуки у восьми областях
Фото: ssu.gov.ua
Служба безпеки України припинила незаконну схему, за якою зловмисники намагалися незаконно виводити гроші з банківських рахунків. Про це поінформував пресцентр СБУ 14 лютого.

"Ділки працювали в інтересах Росії і намагалися вивести на користь агресора майже 100 млн грн. До організації оборудки причетне злочинне угруповання з тимчасово окупованого Донецька, яке діяло за координації російських спецслужб, а його керівник входить до близького оточення терориста [глави "ДНР" Дениса] Пушиліна", – ідеться в повідомленні.

За даними СБУ, підозрювані телефоном зверталися до українських банків нібито від імені власників рахунків і діставали доступ до онлайн-банкінгу.

"Для проходження ідентифікації використовували клієнтські бази захоплених філій у Маріуполі та спецобладнання для зміни маршрутизації дзвінків. Це були персональні дані майже 4 тис. місцевих жителів, у тому числі тих, які загинули або були примусово вивезені до РФ і мали заощадження у фінустановах на підконтрольній Україні території", – заявили у пресцентрі.

Украдені гроші "конвертували" у криптовалюту.

"Для масового обдзвону українських банків організатори схеми використовували колцентр у тимчасово окупованому Донецьку, співробітники якого через інтернет і спецобладнання на неокупованій території України зв'язувалися з відповідними установами нібито від імені справжніх власників рахунків", – ідеться в повідомленні.

СБУ виявила і заблокувала рахунки та криптогаманці підозрюваних. Під час обшуків у восьми областях України вилучено комп'ютерне обладнання. Також заарештовано майже 65 млн грн, отриманих, за даними слідства, у злочинний спосіб.

"Установлено, що за такою ж схемою зловмисники обкрадали російських громадян, "виводячи" їхні гроші на криптогаманці керівництва терористичної організації "ДНР" і кураторів із ФСБ", – додали у пресцентрі.

Відео: Служба безпеки України / YouTube