СБУ затримала на хабарі чиновника Міноборони, який вимагав із підприємця 400 тис. грн

Військовослужбовець шантажував підприємця тим, що в разі зволікання з хабарем ухвалить рішення на користь конкурентів, повідомили у СБУ
Фото: ssu.gov.ua

Керівник управління матеріального забезпечення Збройних сил України вимагав хабар із підприємця за внесення змін до технічних умов виготовлення військової продукції. Ці зміни гарантували комерсанту перемогу в тендерах на постачання продукції для Міноборони, повідомили у СБУ.

Військова контррозвідка і Служба безпеки України 12 листопада затримали під час отримання хабаря начальника одного з відділів управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних сил України. Про це повідомив пресцентр СБУ.

За версією слідства, чиновник вимагав 400 тис. грн із підприємця за внесення змін до технічних умов виготовлення військової продукції. Ці зміни давали змогу гарантувати комерсанту перемогу в тендерах на постачання продукції для Міноборони.

"Військовослужбовець також шантажував підприємця, що в разі зволікання з передачею хабаря він прийме рішення на користь конкурентів. Правоохоронці затримали посадовця у службовому кабінеті під час отримання першої частини неправомірної вигоди в розмірі 100 тис. грн", – зазначили у СБУ.

Слідство має документи, що підтверджують наміри чиновника внести корупційні зміни в технічні умови. Досудове слідство ведуть за ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання хабаря). Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

За інформацією головного редактора "Цензор.НЕТ" Юрія Бутусова, ідеться про начальника відділу Міноборони України полковника Ігоря Непоту. Про це Бутусов написав 13 листопада у Facebook.

"Непота на фотографії отримав 100 тис. грн. Це перший транш із загальної домовленої суми хабаря в розмірі 400 тис. грн від власника ТОВ "Бомакс плюс" М. Бойка за заміну технічних умов щодо сплаву металу, із якого виготовляють беретні знаки. Зараз беретні знаки закуповують по 120 грн за штуку. Зміна технічних умов щодо сплаву автоматично дає змогу видалити з тендера конкурентів і створює унікальні переваги тому виробнику, хто вже володіє такою технологією і запасом матеріалів", – ідеться в пості.

Бутусов вважає, що такий факт корупції став можливим унаслідок наказу Міноборони від 30 червня 2020 року, який "без жодних розумних обґрунтувань змінив правила носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями ЗСУ".