Співробітникам ФСБ заочно оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України – Офіс генпрокурора

В Офісі генпрокурора розповіли подробиці справи
Фото: Офіс Генерального прокурора / Facebook
Двом громадянам Росії, які працюють у ФСБ, а також громадянинові України оголосили підозру у державній зраді та тероризмі. Про це 14 лютого пінформував Офіс генерального прокурора України.

"За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури громадянину України та двом громадянам РФ – співробітникам ФСБ РФ – заочно повідомлено про підозру у державній зраді та участі у терористичній організації (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 258-3 КК України)", – ідеться в повідомленні.

Українець, за даними слідства, як "помічник-консультант депутата народної ради "ДНР" активно співпрацював із двома співробітниками ФСБ, які були відповідно "помічником" і "радником" нині покійного ватажка "ДНР" Олександра Захарченка, і збирав для них "інформацію розвідувального" і військового характеру", а також залучав місцеве населення до лав російських бойовиків.

"Помічником-консультантом" підозрюваний громадянин України був у 2014–2018 роках, а із "залегендованим співробітником" ФСБ познайомився у 2015 році.

"Громадянин РФ виступав куратором в енергетичній та вугільно-промисловій сфері і здійснював контроль та налагодження зв'язків. Крім того, забезпечував інтеграцію цих галузей господарства й промисловості тимчасово окупованої території Донеччини в економічний простір РФ. У цей же період його брат – співробітник прикордонної служби ФСБ РФ по Ростовській області – також співпрацював із підозрюваним громадянином України і був "позаштатним радником" Олександра Захарченка. Він виконував функції куратора у сфері постачання озброєння та військової техніки", – пояснили в ОГПУ.

"Позаштатний радник" організовував перекидання на Донбас російського військового обладнання, техніки, вогнепальної зброї, боєприпасів, засобів ведення розвідки та іншого озброєння, наголосили в українській прокуратурі.

Розслідування проводить Служба безпеки України.

Контекст:

У 2014 році, одразу після окупації Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого.

Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.