Співробітники міграційної служби за $20 тис. обіцяли іноземцю допомогти лишитися в Україні, їх арештували – ДБР

Обшуки проводили на роботі й за місцем проживання підозрюваних, зазначили в ДБР
Фото: dbr.gov.ua

Двоє співробітників Головного управління Державної міграційної служби (ДМС) України в Одеській області за гроші обіцяли завадити депортації уродженця Молдови. Про це 6 червня проінформувало Державне бюро розслідувань (ДБР).

"Працівники ДБР спільно із СБУ повідомили про підозру начальнику управління міграційного контролю ГУ ДМС України в Одеській області і співробітнику цього ж управління, які за гроші обіцяли іноземному громадянину вирішити питання й залишитися в Україні. За $20 тис. посадовці бралися допомогти уродженцю Республіки Молдова, який наразі перебуває в Україні", – ідеться в повідомленні.

За даними бюро, в іноземця був анульований паспорт громадянина України і тому його мали депортувати.

"Чиновники порадили йому подати до суду апеляцію проти своєї депортації. Вони обіцяли допомогти йому виграти суд і навіть бралися підготувати необхідні для суду документи, вплинути на суддю й на інших працівників ДМС, які б представляли позицію установи в суді", – зазначили в ДБР.

Обом фігурантам справи повідомлено про підозру у прийнятті пропозиції неправомірної вигоди за вплив на ухвалення рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України).

У ДБР підкреслили, що і начальнику управління, і його колезі обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави в сумі відповідно 70 млн грн і 7 млн грн.

"За місцем роботи і проживання посадовців проведено обшуки й виявлено гроші (зокрема криптовалюта), коштовності і майно на суму щонайменше 140 млн грн, вартість якого значно перевищує їхній законний заробіток. Лише коштовності дружини керівника, за попередніми оцінками, вартують майже 3 млн грн. Серед іншого, у начальника виявили записані на його матір елітний будинок у 200 м&³2; і придбаний торік у салоні автомобіль за 7 млн грн. У матері посадовця у власності також є багато земельних ділянок, інші будинки й магазини. Відповідно до щорічної декларації за 2023 рік, посадовець отримав заробітну плату на загальну суму 345 116 грн", – пояснили в бюро.

У відомстві пишуть, що кримінальне провадження можуть розширити статтями про незаконне збагачення.