Старшого помічника заступника Залужного повідомили про підозру. Він подарував Частякову гранати, через які той загинув

Помічника Частякова повідомили про підозру
Фото: gp.gov.ua

Старшого помічника заступника головнокомандувача ЗСУ повідомили про підозру за фактом незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч. 1 ст. 263 КК України). Про це 9 листопада повідомив Офіс генерального прокурора України.

Досудове розслідування проводить Головне слідче управління Державного бюро розслідувань.

За даними слідства, 6 листопада 2023 року підозрюваний подарував на день народження помічнику головнокомандувача Збройних сил України Геннадієві Частякову шість універсальних бойових гранат. Одна з них вибухнула під час огляду подарунків. Майор ЗСУ загинув на місці.

ДБР уточнює, що офіцер отримав вісім ручних універсальних наступально-оборонних гранат DM 51A2 без відповідного на це дозволу. Подарувавши шість із них, офіцер фактично вчинив збут вибухових пристроїв, ідеться в повідомленні.

Контекст:

Про загибель Частякова внаслідок "необережного поводження з гранатою" ЗМІ писали ввечері 6 листопада. У поліції повідомляли, що внаслідок вибуху також постраждав 13-річний син військового. Він у важкому стані.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний пізніше підтвердив інформацію про загибель свого помічника. "Сьогодні за трагічних обставин у свій день народження в сімейному колі загинув мій помічник і близький друг, майор Геннадій Частяков. В одному з подарунків спрацював невідомий вибуховий пристрій", – написав Залужний у Telegram.

"Українська правда" з посиланням на дружину загиблого повідомляла, що Частяков приніс подарунковий пакет із пляшкою спиртного й "подарунковими чарками у вигляді гранат". Коли пакет відкрили, стався вибух.

Пізніше у МВС повідомили, що Частяков загинув від вибуху бойової гранати, яку йому подарували на день народження. Поліція розслідує його загибель як нещасний випадок, який стався через необережне поводження з боєприпасами. Людина, яка подарувала гранати, стверджує, що попереджала: вони бойові, але Частяков, імовірно, не сприйняв його слів серйозно, кажуть у МВС.