У Чернівцях поліцейські наділи кайданки на чоловіка, з яким говорили про ТЦК. Лубінець назвав інцидент "кричущим порушенням" прав і свобод. Відео

Під час затримання було четверо поліцейських
Скріншот: Сергій / YouTube

У Чернівцях співробітники поліції порушили права місцевого жителя, застосувавши проти нього фізичну силу, щоб доправити в територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Про це 5 липня заявив у Telegram уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Він опублікував відео інциденту й назвав його "кричущим випадком порушення поліцейськими міста Чернівці прав і свобод людини".

"До мене звернувся громадянин щодо неправомірних дій працівників патрульної поліції міста Чернівці. Зі слів заявника, поліцейські незаконно його затримали, побили й доставили до ТЦК та СП. Чоловік поскаржився й на те, що працівники поліції не забезпечили його право на правничу допомогу. Відео, на якому зафіксовано перебіг подій, підтверджує, що поліцейські із застосуванням фізичної сили кинули чоловіка на землю, одягнули йому спеціальні засоби (кайданки) й посадили до службового автомобіля. При цьому чоловік будь-якого опору працівникам поліції не чинив, а намагався з'ясувати підстави його затримання", – написав Лубінець.

За його словами, "подібні факти порушень поліцейськими прав і свобод людини та громадянина потребують належного реагування".

"Я звернувся до керівників Національної поліції України й Державного бюро розслідувань. Переконаний: особам, які перевищують свої службові повноваження, зневажають права і свободи людини, принижують людську гідність, – не місце серед тих, хто покликаний захищати людину від імені держави", – пояснив омбудсмен.

На ролику, котрий, як вказано, було знято в Чернівцях 15 червня, поліцейські (жінка і троє чоловіків) спочатку розмовляють із цивільним про оновлення військово-облікових даних, а потім кладуть його на бруківку, надівають кайданки і саджають у поліцейську машину. 

Контекст:

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців мають оновити для ТЦК свої персональні дані – через ЦНАП, електронний кабінет або прийшовши до військкомату.